ΚΟΙΝΩΝΙΑ
07/10/2016 06:54 EEST | Updated 07/10/2016 06:55 EEST

Μία νέα εποχή ξεκινά για τη Frontex: Γιατί αναβαθμίζεται ο ρόλος της

ASSOCIATED PRESS
Officers from the European Union’s border protection agency, Frontex, leads migrants to board a ferry in the port of Mytilini, Lesbos island, Greece, on Friday, April 8, 2016. Amid protests, Greece Friday resumed deportations of refugees and migrants from its islands to Turkey after a four-day pause, sending back 124 people from Lesbos to a nearby port on the Turkish coast. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Αλλάζει σελίδα η Frontex, η οποία μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και αναβαθμίζεται με την απόκτηση νέων αρμοδιοτήτων στη διαχείριση των συνόρων κάθε χώρας της Ε.Ε.

Η νέα υπηρεσία ήταν ο βασικός λόγος του ταξιδιού του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα την Πέμπτη στο μεθοριακό πέρασμα Kapitan Andreevo, στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας, με αφορμή τα εγκαίνια του Κέντρου Επαφών Διεθνούς Συνεργασίας.

Η Frontex θα έχει μία σταθερή «δεξαμενή» προσωπικού, περίπου 1.500 ατόμων, που θα το διατεθεί σε όλες οι χώρες, χωρίς να πλέον να εξαρτάται από το προσωπικό που έχει την δυνατότητα να διαθέσει το κάθε κράτος στην υπηρεσία.

Το επίκεντρο των δραστηριοτήτων της θα είναι ο καθορισμός μιας επιχειρησιακής στρατηγικής για τη διαχείριση των συνόρων και ο συντονισμός της συνδρομής από όλα τα κράτη μέλη. Τα καθήκοντα που απαιτούνται γι’ αυτό περιλαμβάνουν:

-την κατάρτιση αξιολογήσεων τρωτότητας της ικανότητας συνοριακού ελέγχου των κρατών μελών

-την οργάνωση κοινών επιχειρήσεων και ταχειών επεμβάσεων στα σύνορα για να ενισχυθεί η ικανότητα των κρατών μελών να ελέγχουν τα εξωτερικά σύνορα και να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στα εξωτερικά σύνορα που προκύπτουν από την παράνομη μετανάστευση ή το διασυνοριακό έγκλημα

-την παροχή συνδρομής στην Επιτροπή όσον αφορά στον συντονισμό ομάδων στήριξης όταν ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις σε συγκεκριμένα σημεία στα εξωτερικά του σύνορα

-την εξασφάλιση πρακτικής αντίδρασης σε περιπτώσεις που απαιτείται επείγουσα δράση στα εξωτερικά σύνορα

-την παροχή τεχνικής και επιχειρησιακής συνδρομής προς υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης για άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα στη διάρκεια επιχειρήσεων επιτήρησης των συνόρων

-τη βοήθεια στη συγκρότηση μιας εφεδρείας ταχείας κινητοποίησης με τουλάχιστον 1.500 συνοριοφύλακες

-τον διορισμό αξιωματικών συνδέσμων του οργανισμού στα κράτη μέλη

-την οργάνωση, τον συντονισμό και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων και παρεμβάσεων επιστροφής

-την προώθηση της επιχειρησιακής συνεργασίας ανάμεσα σε κράτη μέλη και τρίτες χώρες όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων.

Πλησιάζει η «πρεμιέρα»

Η τελική έγκριση δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είχε δοθεί στις 14 Σεπτεμβρίου 2016.

«Η Ευρώπη δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε απομονωτισμό, αντίθετα είναι η ώρα να δοκιμάσει την αντοχή των αξιών της στο εσωτερικό», ξεκαθάρισε ο Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του σε ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης από τη Βουλγαρία.

Ο κ. Αβραμόπουλος έστειλε ένα πολιτικό μήνυμα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της ΕΕ, κυρίως στα θέματα της μετεγκατάστασης, λέγοντας ότι «γνώριζαν και γνωρίζουν ότι για να είναι μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας πρέπει να σέβονται και να τηρούν τη νομοθεσία, τις αρχές και τις πολιτικές που από κοινού αποφασίζουμε».

Τέλος, υπογράμμισε ότι διατηρείται ξεκάθαρα η εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

Ο κ. Τόσκας δήλωσε επίσης: «Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη της λειτουργίας της Frontex με άλλο πρόσωπο, με το πρόσωπο της ευρωπαϊκής ασφάλειας».