ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
07/10/2016 08:36 EEST | Updated 07/10/2016 08:51 EEST

Καταποντισμός της στερλίνας σε χαμηλό 31 ετών σε απροσδιόριστων αιτίων «flash crash». Ενισχύεται το ευρώ

PAUL ELLIS via Getty Images
An illustrative picture taken in Liverpool on August 17, 2016 shows an arrangement of British 10 and 20 pound bank notes and 1 and 2 pound coins. From computers and cars to carpets and food, Britain's decision to leave the EU is beginning to hit consumers in the pocket, having already spread uncertainty through the property market. The pound has lost 10 to 15 percent of its value against the euro and the dollar since the June 23 referendum, raising the price of goods primarily supplied by foreign companies such as automobiles, computers, clothing and some foods. / AFP / PAUL ELLIS (Photo credit should read PAUL ELLIS/AFP/Getty Images)

Η στερλίνα καταποντίστηκε σε χαμηλό 31 ετών μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών την Παρασκευή, σε ένα απροσδιόριστων αιτίων «flash crash», όπως το χαρακτήρισαν οι επενδυτές, που προκλήθηκε από εντολές πώλησης από υπολογιστές. Η εξέλιξη αυτή καθιστά αυτή την εβδομάδα τη χειρότερη για τη στερλίνα από το δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο.

Η στερλίνα (λίρα Αγγλίας) δεχόταν πιέσεις για το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας λόγω αυξανόμενων ανησυχιών για «ανώμαλη έξοδο» της Βρετανίας από την ΕΕ. Την Παρασκευή έπεσε περίπου 10%, από τα 1,2600 δολάρια στα 1,1378 δολάρια μέσα σε δευτερόλεπτα, κατά την αρχή των συνεδριάσεων των ασιατικών χρηματιστηρίων.

Ωστόσο, το Thomson Reuters ανέφερε ότι μία συναλλαγή ματαιώθηκε και το χαμηλό αναθεωρήθηκε στα 1.1491 δολάρια, που και πάλι είναι το χαμηλότερο επίπεδο για τη στερλίνα από το 1985.

Όπως προαναφέρθηκε, το flash crash αποδίδεται σε αυτοματοποιημένες συναλλαγές (trading) από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που αντέδρασαν στην ειδησεογραφία. Όπως αναφέρει το BBC, η Τράπεζα της Αγγλίας διερευνά το περιστατικό.

Σημειώνεται ότι η πτώση στην Ασία προέκυψε αφού ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, είπε ότι η ΕΕ έπρεπε να παραμείνει σταθερή στις θέσεις της απέναντι στη Βρετανία, αφού η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, έδειξε να επιλέγει μια πιο σκληρή έξοδο από την Ευρώπη. Ειδικότερα, η πτώση φαίνεται να προκλήθηκε μετά από δημοσίευμα στους Financial Times σχετικά με το αίτημα Ολάντ για «σκληρές διαπραγματεύσεις για το Brexit». Αναλυτές θεωρούν ότι ένας υπολογιστής ενδεχομένως να είχε τεθεί σε κατάσταση αναζήτησης της ειδησεογραφίας για «αρνητικού» χαρακτήρα δημοσιεύματα για το Brexit, με την εντολή να αρχίσει να πουλάει εάν αντιλαμβανόταν κάτι τέτοιο, προκαλώντας μετά ντόμινο. Ωστόσο, εικάζεται πως μπορεί να ήταν απλά λάθος, ή περίπτωση «fat finger trade» (λάθους ενός επενδυτή, που πάτησε λάθος αριθμό).

Παρόλα αυτά, μετά τις συνεδριάσεις των ασιατικών χρηματιστηρίων, η στερλίνα ανέκαμψε, φτάνοντας στα 1,2440 δολάρια. Επίσης, άνοδο σημείωσε το ευρώ, φτάνοντας στις 94,03 πέννες, το υψηλότερο επίπεδό του από τις αρχές του 2009, πριν πέσει στις 89,33 πέννες, με άνοδο 1%. Στις 12.30 (ώρα Ελλάδος) η ισοτιμία ήταν 1 λίρα/ 1,1 ευρώ. Παρόλα αυτά, οι βρετανικές μετοχές είναι σε υψηλότατα επίπεδα, παρά τις προβλέψεις πολλών ειδικών.

Σημειώνεται πως μια αποδυναμωμένη στερλίνα κάνει πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές της Βρετανίας, ενισχύοντας την ανάπτυξη, αλλά αν συνεχιστεί θα προκαλέσει πληθωρισμό, φέρνοντας προβληματισμούς στην Τράπεζα της Αγγλίας.

(με πληροφορίες από Reuters)