ΔΙΕΘΝΕΣ
07/10/2016 08:27 EEST | Updated 07/10/2016 08:27 EEST

Ο ΟΗΕ καλεί τη Σαουδική Αραβία να σταματήσει τις εκτελέσεις και τους λιθοβολισμούς παιδιών

MOHAMED EL-SHAHED via Getty Images
An Egyptian riot policeman stands guard on top of a vehicle protesters during a demonstration against a controversial deal to hand two islands in the Red Sea to Saudi Arabia on April 15, 2016 outside the Journalists' Syndicate in central Cairo. Outside the Journalists' Syndicate in central Cairo, about 200 protesters chanted 'down with military rule', the signature slogan of the 2011 Arab Spring uprisings. The deal to hand over two islands in the Straits of Tiran, signed during a visit by Saudi Arabia's King Salman to Cairo last week, has provoked a storm of criticism against Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi. / AFP / MOHAMED EL-SHAHED (Photo credit should read MOHAMED EL-SHAHED/AFP/Getty Images)

Η Επιτροπή Δικαιωμάτων του Παιδιού ζήτησε σήμερα από τη Σαουδική Αραβία να θέσει τέλος «στις ακραίες» διακρίσεις εις βάρος των κοριτσιών και να ακυρώσει νόμους που επιτρέπουν τον λιθοβολισμό, τον ακρωτηριασμό, τη μαστίγωση και την εκτέλεση παιδιών.

Η επιτροπή αυτή του ΟΗΕ καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγει στην Υεμένη ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός, καθώς εξαιτίας τους έχουν χάσει τη ζωή τους και έχουν ακρωτηριαστεί εκατοντάδες παιδιά, ενώ κατήγγειλε τη «χρήση του λιμού» ως τακτική πολέμου εναντίον των ανταρτών Χούτι.

Η επιτροπή των 18 ανεξάρτητων ειδικών εξέτασε κατά πόσο το βασίλειο συμμορφώνεται με τη σύμβαση του ΟΗΕ που προστατεύει τους ανήλικους.

Ο Μπάνταρ μπιν Μοχάμεντ αλ Αϊμπαν, επικεφαλής της Σαουδαραβικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε στην Επιτροπή του ΟΗΕ ότι η σαρία (ο ισλαμικός νόμος) είναι πάνω από οποιονδήποτε άλλο νόμο και σύμβαση, περιλαμβανομένης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει την πολιτική επιθυμία να προστατεύσει τα δικαιώματα των παιδιών.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για το γεγονός ότι το Ριάντ «εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τα κορίτσια ως πολίτες με πλήρη δικαιώματα και κάνει σοβαρές διακρίσεις σε βάρος τους νομικά και πρακτικά, ενώ τους επιβάλει ένα σύστημα ανδρικής κηδεμονίας».

Παραδοσιακές, θρησκευτικές ή πολιτισμικές νοοτροπίες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να παραβιάζεται το δικαίωμα των κοριτσιών στην ισότητα, τόνισε η Επιτροπή.

Τα παιδιά των σιιτών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων πέφτουν τακτικά θύματα διακρίσεων σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε σχολεία και το δικαστικό σύστημα στη Σαουδική Αραβία, υπογραμμίζει.

Οι έφηβοι άνω των 15 ετών δικάζονται σαν ενήλικες και μπορούν να καταδικαστούν σε θάνατο.

Από τους 47 ανθρώπους που εκτελέστηκαν στις 2 Ιανουαρίου 2016, τη μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση εδώ και δεκαετίες για αδικήματα σχετικά με την ασφάλεια της χώρας, τουλάχιστον 4 ήταν κάτω των 18 ετών.

Οι ειδικοί καλούν τις σαουδαραβικές αρχές να «ακυρώσουν όλες τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στη νομοθεσία και οι οποίες επιτρέπουν τον λιθοβολισμό, τον ακρωτηριασμό και τη μαστίγωση παιδιών».

Η Σαουδική Αραβία θα πρέπει «να απαγορεύσει απερίφραστα τη χρήση της απομόνωσης, της καταδίκης σε ισόβια σε παιδιά, αλλά και την παρουσία παιδιών σε δημόσιες εκτελέσεις»,

Κάθε μορφή σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα και οι δράστες του να προσάγονται στη δικαιοσύνη. Η Επιτροπή αναφέρθηκε στο παράδειγμα του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φαϊχάν αλ Γάμντι, η ποινή του οποίου μειώθηκε και αφέθηκε ελεύθερος «αφού βίασε, βασάνισε και σκότωσε την πεντάχρονη κόρη του» το 2012.