ΔΙΕΘΝΕΣ
09/10/2016 15:08 EEST | Updated 09/10/2016 15:31 EEST

Η τελευταία ευκαιρία του Τραμπ

In this Oct. 6, 2016, photo, Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a town hall in Sandown, N.H. Trump made a series of lewd and sexually charged comments about women as he waited to make a cameo appearance on a soap opera in 2005. The Republican presidential nominee issued a rare apology Friday, “if anyone was offended.” (AP Photo/ Evan Vucci)
ASSOCIATED PRESS
In this Oct. 6, 2016, photo, Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a town hall in Sandown, N.H. Trump made a series of lewd and sexually charged comments about women as he waited to make a cameo appearance on a soap opera in 2005. The Republican presidential nominee issued a rare apology Friday, “if anyone was offended.” (AP Photo/ Evan Vucci)

Γκέτισμπεργκ, Πενσυλβάνια – Αυτή είναι η πρωτεύουσα της Αμερικής όπως την ονειρεύεται ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μια πόλη όπου ο Ρεπουμπλικανικός Βορράς που τασσόταν κατά του θεσμού της δουλείας νίκησε τον Εμφύλιο Πόλεμο, όπου ο Αβραάμ Λίνκολν εξύμνησε τους νεκρούς και έζησε ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, οι πιστοί ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που κυριαρχούν στην τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθούν με δυσκολία να παραμείνουν υποστηριχτές του Τραμπ.

Όμως δεν είναι εύκολο – και ένα ηχητικό υλικό που βγήκε πρόσφατα στην δημοσιότητα και στο οποίο ο υποψήφιος πρόεδρος ακούγεται να κομπάζει για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στις οποίες έχει προβεί ενώ μάλιστα είναι παντρεμένος, δεν διευκολύνει την κατάσταση.

Καθώς ένα νέο κύμα Ρεπουμπλικανών σε όλη την χώρα εγκαταλείπουν τον Τραμπ ή αρνούνται να εμφανιστούν στο πλάι του σε εκδηλώσεις, οι τοπικοί ηγέτες εδώ στο Άνταμς Κάουντι έχουν παρασυρθεί από το ίδιο ρεύμα.

«Λοιπόν, η πρώτη μου αντίδραση ήταν να σκεφτώ ότι πρόκειται για απλά ένα “άλφα αρσενικό” (κυρίαρχο αρσενικό) που κοκορεύεται σε κάποιο άλλο “άλφα αρσενικό”», ανέφερε η Ελίζαμπεθ Χάουερ, η επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής στο Άνταμς Κάουντι και της ιστορικής πόλης Γκέτισμπεργκ. «Αυτά λένε οι άνδρες όλη την ώρα όταν είναι μόνοι τους, σωστά;».

Όμως η Χάουερ, μια δυναμική 70χρονη που εργάζεται ως δασκάλα και είναι αφοσιωμένη συντηρητική, ήταν αντίθετη στην απόφαση του Τραμπ να απαντήσει στους επικριτές του την Παρασκευή εξαπολύοντας επίθεση κατά του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον με αφορμή το παρελθόν του με τις εξωσυζυγικές σχέσεις και τις απαντήσεις που είχε δώσει σε κάθε περίπτωση η Χίλαρι Κλίντον.

«Αυτό δεν είναι έξυπνο», είπε. «Δεν θέλω να το κάνει αυτό και ελπίζω να μην το κάνει. Ο Μπίλ Κλίντον δεν έχει θέσει υποψηφιότητα και η στάση που κράτησε σε αυτά που ο ίδιος έκανε ή δεν έκανε δεν έχουν καμία σχέση (με αυτή την υπόθεση)».

«Θα ήθελα ο κύριος Τραμπ να επικεντρωνόταν στο να δίνει ουσιώδεις, άμεσες απαντήσεις στις ερωτήσεις και να ξεκαθαρίζει τις θέσεις του», εξήγησε η Χάουερ σε ένα δείπνο στο μπιστρό «Μπλου Πάροτ» κοντά στην πλατεία της πόλης. «Δεν γίνεται να αποπροσανατολίζεται από τα συναισθήματά του και τις επιθέσεις (που δέχεται)».

Η ίδια ακόμα καταδίκασε τις νυχτερινές προσβολές που εξαπέλυσε ο Τραμπ μέσω Twitter εναντίον της Μις Γιούνιβερς, Αλίσια Ματσάντο, που μας είχε προετοιμάσει για τις τελευταίες αποκαλύψεις. «Αυτό ήταν απαίσιο», είπε η Χάουερ.

«Είμαι 70 χρονών – στην ίδια ηλικία με τον κ. Τραμπ», είπε. «Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν σε αυτή την ηλικία. Ξέρω ότι εγώ έχω αλλάξει. Μπορεί κι ο ίδιος».

Όμως δεν του έχει μείνει χρόνος για να το κάνει, ακόμα και εάν ξεκαθαρίσει την θέση του.

«Είμαι 70 χρονών – στην ίδια ηλικία με τον κ. Τραμπ». Οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν σε αυτή την ηλικία. Ξέρω ότι εγώ έχω αλλάξει. Μπορεί κι ο ίδιος».

Ελίζαμπεθ Χάουερ, επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής στο Άνταμς Κάουντι

Για περισσότερο από έναν αιώνα, η Ρεπουμπλικανική παράδοση εδώ, από τον Λίνκολν στον «Ίκε» (όπως αποκαλούν τον Αϊζενχάουερ), έχει υπάρξει ανεκτική, υπέρ της παγκοσμιοποίησης και ηθική με έναν διακριτικό τρόπο – καμία σχέση με την εμπρηστική ξενοφοβία και τις προκλήσεις του Τραμπ στην προεκλογική αναμέτρηση, την θρησκεία, τον εθνικισμό και τις σεξουαλικές προτιμήσεις. 'Έχει μείνει ένας μήνας μέχρι τις εκλογές και -ενώ έχει ξεκινήσει η πρόωρη ψηφοφορία σε πολλές Πολιτείες- είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς εάν οι υποστηριχτές του Τραμπ όπως η Χάουερ περιμένουν ότι θα είναι πράγματι ο επόμενος πρόεδρος ή εάν τον βλέπουν σαν ένα σύμβολο ενός αυτονομιστικού κινήματος που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται.

Με την καταστροφική παρουσία του Τραμπ στο πρώτο ντιμπέιτ και τα ακόλουθα αυτοκαταστροφικά tweets και τους ακατανόητους λόγους του, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος έχει μείνει πίσω στις δημοσκοπήσεις και τις εκτιμήσεις του Εκλεκτορικού Κολλεγίου.

Ακόμα και πριν τις τελευταίες αποκαλύψεις για την συμπεριφορά του απέναντι στις γυναίκες, οι εκτιμήσεις της Huffington Post υπολόγισαν ότι η Χίλαρι Κλίντον είχε 80% πιθανότητες να κερδίσει.

Η Χάουερ υποστηρίζει πως ο Τραμπ έχει εγείρει κάποια νόμιμα θέματα. Θέματα όπως οι εμπορικές συμφωνίες, η μετανάστευση, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος των ΗΠΑ, η μακροχρόνια και άκαρπη στρατιωτική εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτείων στη Μέση Ανατολή, καθώς και τη θεμελιώδη πεποίθηση πως η Ουάσιγκτον πρέπει να αλλάξει.

Συχνά όμως ο πραγματικός σκοπός του μοιάζει να είναι να ανακινήσει τον φόβο και την αποξένωση στους υποστηρικτές του - ως επί το πλείστον λευκούς, αγρότες και μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους- παίζοντας με τις φυλετικές, εθνικές και θρησκευτικές ανησυχίες στο εσωτερικό της χώρας και προτείνοντας την ουσιαστική αποχώρηση από τη διπλωματία στο εξωτερικό.

Σε μια προεκλογική συγκέντρωση σε ένα μοτέλ στο Γκέτισμπεργκ την Πέμπτη, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, και κυβερνήτης της Ιντιάνα Μάικ Πένς, δήλωσε περήφανα στο ακροατήριο πως είχε επισκεφθεί τα πεδία των μαχών σε λόφους κοντά στην πόλη.

Υπενθύμισε ότι στρατιώτες από την Πολιτεία του, είχαν πολεμήσει και πεθάνει για τον τερματισμό της δουλείας, για τη διατήρηση των Ηνωμένων Πολιτείων και για να σώσουν «την ελευθερία».

Στη συνέχεια όμως επαίνεσε τον Τραμπ του οποίου η λίστα με όσους τον δυσαρεστούν – μουσουλμάνοι , Μεξικανοί, γυναίκες που τρώνε- είναι πλέον μακριά. Το -σχεδόν ολοκληρωτικά- λευκό πλήθος ζητωκραύγαζε, όταν ο Πένς υποσχέθηκε ότι ο ίδιος και ο Tραμπ θα «Κάνουν την Αμερική μεγάλη και πάλι». Αλλά αυτό που φάνηκε να σημαίνει αυτή η φράση σε αυτό το δωμάτιο ήταν μια λαχτάρα να τους αφήσουν μόνους τους, μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Δεν υπήρχαν ιστορίες για τη μεγάλη ζωή ή τα επιτεύγματα του Τραμπ. Στην πραγματικότητα, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, έχει κάνει ό,τι μπορεί για να κρύψει την πραγματική ιστορία (σε αριθμούς) της μόνης υποτιθέμενης επιτυχίας του, της καριέρας του ως επιχειρηματίας. Υπήρχαν λίγες, η καθόλου λεπτομέρειες των μεγάλων προτάσεων για την δημιουργία αυτής της «Μεγάλης Αμερικής». Η δυσαρέσκεια ήταν βαθιά, η τακτική του «παιχνιδιου» ρηχή.

Στο τέλος, δεδομένης της ιστορίας της, η Adams County θα ψηφίσει κατά πάσα πιθανότητα για τον Tραμπ. Αλλά εκτός κι αν ο Τραμπ μπορέσει να δείξει μια βαθύτερη και σοβαρότερη πλευρά του εαυτού του κατά τη διάρκεια του δεύτερου debate την Κυριακή, είναι αμφίβολο ότι η Πολιτεία της Πενσυλβάνια - ή η χώρα στο σύνολό της - θα θελήσουν να κάνουν το ίδιο.

Σημείωση της συντακτικής ομάδας: Ο Ντόναλντ Τραμπ υποκινεί συστηματικά πολιτική βία και είναι ένας κατά συρροήν ψεύτης, ένας ξενόφοβος, ρατσιστής και μισογύνης, που έχει αμφισβητήσει το κατά πόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, είναι Αμερικανός πολίτης. Ακόμα, έχει υποσχεθεί να απαγορεύσει την είσοδο σε όλους τους μουσουλμάνους, δηλαδή σε 1,6 δισ. ανθρώπους.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση της Αμερικανικής έκδοσης της Huffington Post

Sponsored Post