Η πρώτη ημέρα στο σχολείο σε φωτογραφίες. Τα χαμόγελα και οι αντιδράσεις

Η πρώτη ημέρα στο σχολείο σε φωτογραφίες. Τα χαμόγελα και οι αντιδράσεις

Για κάποια παιδιά, η πρώτη ημέρα στο σχολείο ήταν τον Σεπτέμβριο. Κάποια άλλα, ετοίμασαν τις σχολικές τους τσάντες πρώτη φορά σήμερα.

Περίπου 1500 παιδιά προσφύγων σε όλη την Ελλάδα πήγαν σήμερα για πρώτη μέρα σχολείο. Στην Αθήνα 4 σχολεία δέχτηκαν έναν μικρό αριθμό παιδιών από τις δομές φιλοξενίας της περιοχής. Τα μαθήματα θα γίνονται από τις 2 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. σε 20 σχολεία της χώρας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο και μέσα στο επόμενο διάστημα θα επεκταθεί σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα.

Η φωτογραφία της ημέρας είναι το χαμόγελο του μικρού που μπαίνει για πρώτη φορά σε ελληνική σχολική αίθουσα.

Τα παιδιά μετέβησαν στα σχολεία με λεωφορεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ξεναγήθηκαν στις τάξεις και τα σχολικά κτήρια και γνώρισαν τους εκπαιδευτικούς ενώ έλαβαν σχολικές τσάντες και βιβλία. Σε πολλά σχολεία, μαθητές και γονείς υποδέχτηκαν με χαμόγελα τα παιδιά. Όπως στο 67ο ολοήμερο δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, που οι μαθητές συγκεντρώθηκαν με τους δασκάλους τους στο προαύλιο και καλωσόρισαν με χειροκροτήματα τους μικρούς νέους μαθητές.

Οι αντιδράσεις

Ωστόσο, δεν ήταν και λίγα τα σχολεία που υπήρχαν σφοδρές αντιδράσεις. Εκτός από εκείνες από τους γονείς του Ωραιόκαστρου και το «λουκέτο» στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, σε σχολείο του δήμου Βόλβης επιχείρησαν να αποτρέψουν την είσοδο σε 41 παιδιά. Περίπου 30 άτομα, γονείς παιδιών που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο, συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην κεντρική είσοδο, αντιδρώντας στην έλευση των παιδιών προσφύγων. Οι λόγοι της εναντίωσής τους, όπως λένε, αφορούν την ελλιπή ενημέρωση από την πλευρά της Πολιτείας, τόσο για την έλευση των παιδιών, όσο και για την εμβολιαστική τους κατάσταση. Μάλιστα, τοποθέτησαν λουκέτο στην κεντρική πύλη του σχολείου, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδο των παιδιών, αλλά και δύο ελληνικές σημαίες.

Η πρώτη ημέρα στο σχολείο

Δημοφιλή