ΔΙΕΘΝΕΣ
10/10/2016 09:40 EEST

«Επανένωση» των Pink Floyd για να υπερασπιστούν τις γυναίκες του «Πλοίου για τη Γάζα» που συνέλαβαν οι Ισραηλινοί «

ullstein bild via Getty Images
(GERMANY OUT) Pink Floyd - Musikgruppe, Grossbritannienv. links: David Gilmour, Roger Waters,Nick Mason, Richard Wright- Ende 1969 (Photo by ullstein bild/ullstein bild via Getty Images)

Με στόχο να υποστηρίξουν το "Πλοίο των Γυναικών για την Γάζα" που παρεμποδίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις ενώ προσπαθούσε να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, επανενώνονται τα μέλη του θρυλικού ροκ συγκροτήματος Pink Floyd 11 χρόνια μετά την τελευταία φορά που οι Roger Waters, Nick Mason και David Gilnour έπαιξαν μαζί στη συναυλία Live 8 στο Λονδίνο. Ωστόσο όπως τονίζει ο Guardian η επανένωση αυτή αφορά τον «σκοπό» και όχι τη μουσική.

Το "Πλοίο των γυναικών για τη Γάζα" με την επωνυμία Ζαϊτούνα Ολίβα, απέπλευσε πριν από μερικές ημέρες από την Βαρκελώνη σε μία προσπάθεια να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας που έχει επιβάλει από το 2006 η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Παρά το γεγονός ότι το πλοίο έπλεε σε διεθνή ύδατα, οι ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις επενέβησαν και έθεσαν υπό κράτηση τις ακτιβίστριες, υποστηρίζοντας ότι ήταν εντός των ισραηλινών χωρικών υδάτων.

Τα τρία εν ζωή μέλη του συγκροτήματος Roger Waters, Nick Mason και David Gilnour ανάρτησαν μία δήλωση στην επίσημη ιστοσελίδα του γκρουπ στο Facebook στην οποία αναγγέλλουν την επανένωσή τους προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις ακτιβίστριες που συνελήφθησαν από τις ισραηλινές αρχές.

Εξάλλου, ο Waters, γνωστός ακτιβιστής και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εμφανίστηκε σε ένα βίντεο στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, στο οποίο χαρακτήρισε "γενναίες" τις γυναίκες αυτές τονίζοντας οτι στέκεται στο πλευρό των Παλαιστινίων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας. Πέρυσι ο Waters συνέθεσε ένα τραγούδι για τον παλαιστινιακό λαό με τον τίτλο: " Θα το ξεπεράσουμε".

Από την αρχή του αποκλεισμού της Γάζας, ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν επιτρέψει να εισέλθει στην περιοχή κανένα πλοίο με βοήθεια, και όσοι το προσπάθησαν, είτε συνελήφθησαν, είτε σκοτώθηκαν.

Το 2010 Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν ακτιβιστές που επέβαιναν στο Μαβί Μαρμαρά (Mavi Marmara), ένα τουρκικό πλοίο που είχε αποπλεύσει από την Τουρκία και μετέφερε βοήθεια στους αποκλεισμένους Παλαιστινίους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δέκα τούρκους ακτιβιστές που επέβαιναν στο πλοίο, την ώρα που αυτό έπλεε σε διεθνή χωρικά ύδατα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να διαρραγούν για χρόνια οι διπλωματικές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας.

(Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ-ΜΠΕ)