CULTURE
12/10/2016 03:17 EEST

Πώς ένας διάσημος Έλληνας σχεδιαστής έδωσε νέα πνοή σε μια ιστορική πλευρά της Μυκόνου

Ένα χρόνο πριν, ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ο αντιδήμαρχος Μιλτιάδης Ατζαμόγλου και η δημοτική σύμβουλος Μαρία Κουσαθανά, πήραν την πρωτοβουλία να πλησιάσουν τον κορυφαίο σχεδιαστή Μηνά. Ο σκοπός τους; Να τον «εμπλέξουν» στο φιλόδοξο σχέδιο τους: Την ανάπλαση του ιστορικού γιαλού της Μυκόνου, μιας περιοχής πανέμορφης και πολυφωτογραφημένης αλλά ταυτόχρονα παλιάς και «ξεχασμένης».

Στόχος τους ήταν να αναδείξουν τον περίπατο στο ιστορικό αυτό λιμάνι του νησιού σε ένα μοναδικό αξιοθέατο για τους ντόπιους αλλά και για τους επισκέπτες και να διαφοροποιήσει τη Μύκονο από τις υπόλοιπες Κυκλάδες.

Ο Μηνάς, ο οποίος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει συνδέσει το όνομα του με το νησί, όχι μόνο γιατί σχεδίασε τα «Άστρα» , από τα πιο μυθικά στέκια του νησιού ή άλλες ιδιωτικές κατοικίες, αλλά κυρίως γιατί αγάπησε όσο λίγοι , δέχτηκε αφιλοκερδώς να γίνει μέρος αυτής της ιδέας.

Για τον γνωστό σχεδιαστή δεν ήταν όμως απλά ένα project. Ήταν η ευκαιρία και το προσωπικό του στοίχημα να φτιάξει ότι πιο καλαίσθητο μπορούσε και να το προσφέρει ως δώρο και «ευχαριστώ» σ αυτό το νησί που ζει, δουλεύει και αγαπά, φεύγει και επιστρέφει, εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες.

Η πρώτη του σκέψη ήταν το λιμάνι. Κι όταν κάποιος σκέφτεται λιμάνι ελληνικού νησιού η πρώτη εικόνα που του έρχεται στο μυαλό είναι οι φανοί και τα παγκάκια. Και έτσι άρχισε αυθόρμητα τον σχεδιασμό τους. Αναζητώντας την έμπνευση στην αρχαία ελληνική τέχνη, τη ναυτική παράδοση και τη φύση, ο Μηνάς πρόσθεσε στο τέλος τη δική του πινελιά. Δημιούργησε δηλαδή σχέδια που μπορούσαν να συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο τη σύγχρονη μηχανική με την κλασσική κυκλαδίτικη αισθητική.

Ο φανός

Ο φανός αποτελεί ένα μικρό φάρο για τα σκάφη που προσεγγίζουν το λιμάνι, φωτίζοντας με δεύτερη λυχνία ταυτόχρονα το πεζοδρόμιο και το γιαλό. Με κωνικό τριγωνικό ιστό και φανάρι, προσανατολισμένο πάντα βόρεια, αεροδυναμικό για καλύτερη συνεργασία με τον αέρα και από 316 ανοξείδωτο χάλυβα για καλύτερη συνεργασία με τη θάλασσα. Η βάση του είναι γκρι μάρμαρο Διονύσου.

pagaki

Το παγκάκι

Εμπνευσμένο από τα καθίσματα των αρχαίων ελληνικών θεάτρων, τους «θρόνους» της προεδρίας. Οι βάσεις τους είναι φτιαγμένες από λευκό μάρμαρο Διονύσου και τα ξύλα από Ασιατικό τικ, στερεωμένα με ανοξείδωτες χειροποίητες βίδες. Η ανατομία του ανθρώπινου σώματος δίνει το σχήμα στα ξύλα.

Το φιλόδοξο αυτό project έχει σκοπό να βοηθήσει στην ευημερία του νησιού, αλλά κυρίως στην ευημερία των κατοίκων του. Για αυτό, ο Δήμος απευθύνεται πρώτα απ' όλα στους δημότες του, αλλά και σε όλους όσους αγαπάνε το νησί, ζητώντας τους να γίνουν αρωγοί αυτής της προσπάθειας. Ζητά στην ουσία «υιοθετήσει» ο καθένας, η κάθε οικογένεια ή επιχείρηση τον δικό της φανό ή παγκάκι και να βοηθήσουν την κατασκευή και τοποθέτηση πάνω στον Γιαλό. Ως αντάλλαγμα της δωρεάς ο Δήμος υπόσχεται να γράψει τα ονόματα τους πάνω στις κατασκευές έτσι ώστε να χαραχτεί ανεξίτηλα το δώρο τους μέσα στο χρόνο.

Μηνάς Μύκονος