ΕΙΔΗΣΕΙΣ
12/10/2016 18:37 EEST | Updated 12/10/2016 18:37 EEST

Τσαβούσογλου για τα περί Λωζάνης: Ο Ερντογάν εξέφρασε απόψεις, δεν είναι απειλή κατά της Ελλάδας

Anadolu Agency via Getty Images
STRASBOURG, FRANCE - OCTOBER 12: Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu (C) delivers a speech with Secretary General of the Council of Europe, Thorbjorn Jagland (not seen) and Parliamentary Assembly of Council of Europe (PACE) President Pedro Agramunt (not seen) prior to the opening ceremony of the Anadolu Agency's July 15th photography exhibition in Strasbourg, France on October 12, 2016. (Photo by Turkish Foreign Ministry / Ahmet Gumus/Anadolu Agency/Getty Images)

«Όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, είτε τους αρέσει είτε όχι» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση που του απηύθυνε η βουλευτής ΝΔ και συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας, Ντόρα Μπακογιάννη, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν περί της συνθήκης της Λωζάνης.

Ειδικότερα, η ερώτηση της κ. Μπακογιάννη είχε ως εξής: «Μετά την 15η Ιουλίου, όταν ο λαός της Τουρκίας προστάτευσε τη δημοκρατία του, έχουμε κάποιες περίεργες δηλώσεις από τον πρόεδρο Ερντογάν,  με τις οποίες φαίνεται να αμφισβητεί μακροχρόνιες συμβάσεις, όπως και η Συνθήκη της Λωζάνης, ή απειλεί την Ευρώπη με μη τήρηση της συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Η Τουρκία θα τιμήσει την υπογραφή της στις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες;».

Ο κ. Τσαβούσογλου, στην απάντησή του, συμπλήρωσε πως το ότι οι χώρες πρέπει να τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες «δεν σημαίνει πως κανείς δεν μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του, για το πόσο σωστές ήταν αυτές οι συμφωνίες ή πόσο δικαιολογημένες. Ο πρόεδρος Ερντογάν σαφώς μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του για συμφωνίες που έχουν πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα για την Τουρκία. Αυτό είναι ελευθερία έκφρασης. Δεν είναι απειλή εναντίον της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας».

Yπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει πως  «κάποιοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν, παρουσιάζοντας τη Λωζάνη ως νίκη. (Αλλά) στη Λωζάνη παραχωρήσαμε τα (τώρα ελληνικά) νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι...Εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για το ποια θα είναι η υφαλοκρηπίδα και ποια θα είναι (τα όρια μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας) στον αέρα και στο έδαφος. Αιτία όλων αυτών είναι εκείνοι που κάθισαν στο τραπέζι για (να διαπραγματευθούν) τη συγκεκριμένη συνθήκη».