Και το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016 πήγε στον Bob Dylan

Και το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016 πήγε στον Bob Dylan
nobelprize.org

Ο μεγάλος νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2016 είναι ο Bob Dylan.

Όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία, ο Bob Dylan «δημιούργησε νέες ποιητικές εκφράσεις μέσα στο πλαίσιο της μεγάλης αμερικανικής παράδοσης του τραγουδιού».

Η ανακοίνωση της βράβευσης του Dylan ήρθε μεν ως έκπληξη, όχι όμως και τόσο μεγάλη καθώς είναι γνωστή η τακτική της Ακαδημίας να εκλέγει συχνά αναπάντεχους νικητές -τόσο αναπάντεχους που ούτε οι ίδιοι δεν το περίμεναν. Η περσινή νικήτρια, Svetlana Alexievich, έμαθε πως κέρδισε το Νόμπελ όταν οι δημοσιογράφοι της χτύπησαν την πόρτα για να της ζητήσουν δηλώσεις.

Ο Bob Dylan γεννήθηκε το 1941 στη Μινεσότα και είναι ίσως ο επιδραστικότερος τραγουδοποιός του Δυτικού κόσμου τα τελευταία 50 χρόνια.

Μέχρι πρόσφατα ο διεθνής Τύπος έδινε προτεραιότητα στους Αμερικανούς συγγραφείς, λαμβάνοντας υπόψη πως το λογοτεχνικό Νόμπελ έχει εδώ και δεκαετίες να δοθεί στις ΗΠΑ. Έτσι οι Marilynne Robinson, Don DeLillo και Thomas Pynchon, η διηγηματογράφος Lydia Davis και ο ποιητής John Ashbery θεωρούνταν φαβορί για το φετινό Νόμπελ, παρότι κάποιοι από αυτούς θεωρούνταν είτε ιδιαιτέρως στυλίστες και περίπλοκοι είτε απλώς λογοτεχνικά και βιολογικά γερασμένοι.

Σύμφωνα με τη Guardian, ο Don DeLillo ήταν το δυνατό αουτσάιντερ για το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, τουλάχιστον για το κοινό. Η Ladbrokes, η μεγαλύτερη εταιρία online στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών στον κόσμο, έδινε αρχικά στον DeLillo απόδοση 66/1, την οποία και αργότερα άλλξαν σε 14/1. «Η συμμετοχή του DeLillo είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση», είχε πει ο Alex Donohue, εκπρόσωπος της Ladbrokes. «Φαίνεται πως το λογοτεχνικό πλήθος στοιχηματίζει πως αυτή θα είναι η αναπάντεχη επιλογή του κοινού». Ο Donohue είχε πει επίσης πως ο Ισπανός Javier Marías είχε «μπει εξίσου τελευταία στιγμή στη κούρσα, με την απόδοσή του να αλλάζει από 33/1 σε 16/1». Σύμφωνα με τον Donohue, οι τρεις επικρατέστεροι λογοτέχνες, βάσει των στοιχημάτων, ήταν ο Don DeLillo, ο Κενυάτης μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Ngũgĩ wa Thiong’o και ο Ισπανός Javier Marías, που έχει αποκληθεί και δεύτερος Μάρκες.

Το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι βραβείο που απονέμεται από το 1901 ετησίως σε έναν εν ζωή συγγραφέα, από οποιαδήποτε χώρα, ο οποίος σύμφωνα με την διαθήκη του Alfred Nobel παρήγαγε το πιο εντυπωσιακό έργο στο τομέα της λογοτεχνίας, σε μια ιδεώδη κατεύθυνση. Η επιλογή του νικητή γίνεται από τα 18 μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας και το βραβείο ανέρχεται στα 8εκ. σουηδικές κορώνες ή περίπου 820.000 ευρώ.

Περσινή νικήτρια του Νόμπελ Λογοτεχνίας ήταν η Λευκορωσίδα Svetlana Alexievich, δημοσιογράφος, ορνιθολόγος και συγγραφέας πρόζας, η οποία και έγινε η πρώτη συγγραφέας από τη Λευκορωσία στην οποία δόθηκε το βραβείο. Από το 1901 έχουν βραβευθεί 108 λογοτέχνες, εκ των οποίων μόλις οι 14 ήταν γυναίκες.

Δημοφιλή