ΔΙΕΘΝΕΣ
13/10/2016 06:27 EEST | Updated 13/10/2016 06:33 EEST

Πολωνός υφυπουργός: Εμείς διδάξαμε στους Γάλλους πώς να χρησιμοποιούν μαχαιροπίρουνα

NurPhoto via Getty Images
Secretary of State in the Ministry of Defence Bartosz Kownacki visits 14th BALT-MILITARY-EXPO Baltic Military Fair in Gdansk, on June 20, 2016. BME features the NATCON International Science and Technology Conference, the RESCUE EXPO International Conference and Exhibition of Medical Rescue and the USEALS Unmanned Sea Air Land Systems International Exhibition (Photo by Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images)

Ο υφυπουργός Αμύνης της Πολωνίας, Bartosz Kownacki, δήλωσε ότι οι Πολωνοί δίδαξαν τους Γάλλους πως να χρησιμοποιούν τα μαχαιροπίρουνα, στα πλαίσια του διπλωματικού επεισοδίου ανάμεσα στις δύο χώρες με αφορμή την ακύρωση της συμφωνίας για την εξαγορά των Airbus.

«Η γαλλική πλευρά επισήμως μας προσκάλεσε πριν από πολύ καιρό και τώρα μας δείχνουν την πόρτα (σ.σ. Μας διώχνουν). Όμως αυτοί είναι οι άνθρωποι που τους μάθαμε να τρώνε με πιρούνια πριν από μερικούς αιώνες, κάτι που μπορεί να εξηγήσει την σημερινή τους συμπεριφορά», είπε σε ομιλία του.

Ο Πολωνός υφυπουργός αναφερόταν στο γεγονός ότι οι Γάλλοι άρχισαν να χρησιμοποιούν μαχαιροπίρουνα τον 16ο αιώνα, την περίοδο που βασιλιάς ήταν ο Ερρίκος Γ' της Γαλλίας, ο οποίος είχε προηγουμένως στεφθεί βασιλιάς της Πολωνίας. Ωστόσο οι ιστορικοί δεν είναι βέβαιοι εάν ο Ερρίκος γνώρισε τα πιρούνια στην Πολωνία ή στην Βενετία.

Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα δημιουργήθηκε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Πολωνίας-Γαλλίας, όταν η πρώτη ακύρωσε μια συμφωνία ύψους 3,5 δισεκ. δολαρίων με την Airbus για την αγορά ελικοπτέρων Caracal. Το Παρίσι είχε τονίσει ότι θα επανεξετάσει το σύνολο της διμερούς συνεργασίας στο πεδίο της άμυνας, ενώ αναβλήθηκε επ'΄αόριστον και η επίσκεψη του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη Βαρσοβία.