ΕΙΔΗΣΕΙΣ
13/10/2016 08:42 EEST | Updated 13/10/2016 08:47 EEST

Νέα προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ την προσεχή εβδομάδα

eurokinissi

Τη συγκρότηση του ΕΣΡ θα επιχειρήσει, την ερχόμενη εβδομάδα, η Διάσκεψη των Προέδρων. Χωρίς να αναφερθεί σε προτεινόμενα πρόσωπα, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόταση για το ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων, την προσεχή Τετάρτη ή την Πέμπτη, θα γίνει συζήτηση επ΄αυτής και λήψη απόφασης.

Ο κ. Βούτσης προϊδέασε πάντως ότι ενδεχομένως να υπάρξουν διαφοροποιήσεις της πρότασης που είχε κατατεθεί κατά την προηγούμενη Σύνοδο, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι τα ίδια πρόσωπα εξακολουθούν να δηλώνουν διατεθειμένα να προσφέρουν έργο στο ΕΣΡ. «Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις και ελπίζω σε ευτυχή κατάληξη» είπε ο Νίκος Βούτσης για τις προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις που θα γίνουν πριν από τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Ο πρόεδρος της Βουλής επέμεινε στην αναγκαιότητα να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, «καθώς κλείνει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο κύκλος για τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ, και θα πρέπει με ταχείς ρυθμούς το ΕΣΡ να ασκήσει τον ελεγκτικό και ρυθμιστικό του ρόλο για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν και τα άλλα κανάλια, τους περιφερειακούς, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και επειδή υπάρχει πλήθος θεμάτων που πρέπει να ελεγχθούν».

Ο Νίκος Βούτσης ανέφερε επίσης πως, εφόσον προκύψει η νέα σύνθεση του ΕΣΡ, θα υπάρξει σοβαρή προικοδότηση της Αρχής ώστε να είναι έτοιμη να λειτουργήσει ακόμη και στα πρότυπα του αντίστοιχου γαλλικού θεσμού.

Την περασμένη Δευτέρα, στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια και την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαπλοκής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κάλεσαν εκ νέου τις πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν για την αναγκαία συγκρότηση του ΕΣΡ.

ΝΔ: Καμιά συναίνεση για συγκρότηση ΕΣΡ αν δεν αποσυρθεί ο νόμος Παππά

Στο κενό προδιαγράφεται ότι θα πέσει και η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης για συναίνεση στο ζήτημα του ΕΣΡ, καθώς πηγές της ΝΔ, θέτουν ξεκάθαρα ως προϋπόθεση για τη θετική ψήφο του κόμματος την απόσυρση του νόμου Παππά, ο οποίος όπως έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα «απαξιώνει το ΕΣΡ και υφαρπάζει τις αρμοδιότητές του».

«Εφόσον η κυβέρνηση πάρει πίσω το νόμο Παππά εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να προσέλθουμε στο διάλογο για συγκρότηση του ΕΣΡ», τόνιζαν χαρακτηριστικά προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)