ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/10/2016 12:27 EEST | Updated 13/10/2016 12:30 EEST

Wikileaks: O Λευκός Οίκος ζήτησε από τον Κλίντον να παρέμβει για να δεχτεί ο Τσίπρας το 3ο μνημόνιο

JOSHUA LOTT via Getty Images
Prime Minister of Greece Alexis Tsipras (L) speaks with former President Bill Clinton during the Clinton Global Initiative annual meeting in New York on September 27, 2015. AFP PHOTO/JOSHUA LOTT (Photo credit should read Joshua LOTT/AFP/Getty Images)

Email στο οποίο ο Τζον Ποντέστα, σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και πρώην προσωπάρχης του Μπιλ Κλίντον, εμφανίζεται να γράφει (Ιούλιος 2015) πως ο Λευκός Οίκος τον προσέγγισε με σκοπό να διαπιστωθεί εάν ο πρώην πρόεδρος θα μπορούσε να μεσολαβήσει στον Έλληνα πρωθυπουργό για να δεχτεί τη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο, δημοσιοποίησε το Wikileaks.

Αναλυτικότερα, στο συγκεκριμένο email ο Ποντέστα φαίνεται να γράφει τα εξής, απευθυνόμενος σε συνεργάτιδα του πρώην προέδρου: «Είμαι σε τρένο τώρα και είναι δύσκολο να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος με ρώτησε αν ο WJC (Μπιλ Κλίντον- για την ακρίβεια, William Jefferson Clinton) έχει αρκετή επιρροή στον πρωθυπουργό Τσίπρα για να τον καλέσει και να τον συμβουλέψει να δεχτεί συμφωνία. Μπορείς να τον ρωτήσεις εάν αυτό θα ήταν δυνατόν; Αν ναι, μπορώ να του μιλήσω αφού κατέβω από το τρένο και να εξηγήσω τη λογική τους και το τι ελπίζουν να επιτύχουν. Ευχαριστώ».

Η απάντηση της συνεργάτιδας του πρώην προέδρου είχε ως εξής: «Λέει ναι, αλλά θα χρειαστεί περισσότερες πληροφορίες από όσες έχει τώρα. Το βασικό του ερώτημα είναι- πιέζουμε επίσης και τη Μέρκελ;».

Αν και δεν μπορεί να διαπιστωθεί εάν όντως έγινε η συγκεκριμένη επαφή, υπενθυμίζεται πως ο Μπιλ Κλίντον και ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεοπτικό «τετ α τετ» με τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο τον περσινό Σεπτέμβριο.

Sponsored Post