Το σχέδιο «Νέμεσις» των «Πυρήνων» τρομάζει την ΕΛΑΣ. Φόβοι πως και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί μπορεί να γίνουν στόχοι

Το σχέδιο «Νέμεσις» των «Πυρήνων» τρομάζει την ΕΛΑΣ. Φόβοι πως και άλλοι δικαστικοί λειτουργοί μπορεί να γίνουν στόχοι
sooc

Αναλύσεις για το ποιοι δικαστικοί λειτουργοί μπορεί να αποτελέσουν τους επόμενους στόχους τρομοκρατών κάνουν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίοι εκτιμούν ότι τα ασύλληπτα μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» δεν θα σταματήσουν τις επιθέσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό θα επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας όλων των εκπροσώπων της Δικαιοσύνης που χειρίζονται υποθέσεις τρομοκρατίας. Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι δικαστικοί στόχοι έχουν μπει εδώ και πολύ καιρό στο στόχαστρο τρομοκρατών, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει απόπειρες δολοφονίας. Επιθέσεις με πακέτα-βόμβα δέχθηκαν φέτος η Πρόεδρος Εφετών κ. Ισιδώρα Πόγκα αλλά και ο Εφέτης Πειραιά κ. Παναγιώτης Χουζούρης.

Για την Αντιτρομοκρατική ήταν σαφές ότι οι τρομοκράτες θα συνεχίσουν τα χτυπήματα, γεγονός που γεννά ερωτήματα για την απόφαση αφαίρεσης των αστυνομικών-συνοδών της Εισαγγελέως Εφετών κ. Γεωργίας Τσατάνη. Ενδεικτικό είναι ότι στην προκήρυξη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη οι «Πυρήνες της Φωτιάς» κάνουν λόγο για το σχέδιο «Νέμεσις» που ερμηνεύεται από τους αστυνομικούς ως προαναγγελία σειράς επιθέσεων.

Η ΕΛ.ΑΣ. το επόμενο διάστημα αναμένεται να καταρτίσει σχέδιο αυξημένης επιτήρησης δικαστικών στόχων, ενώ ενδεχομένως να επικαιροποιηθούν οι οδηγίες που δίνονται στους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης (ιδιαίτερα σε εκείνους που χειρίζονται υποθέσεις της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς») για μέτρα αυτοπροστασίας. Ο βασικός στόχος της Αστυνομίας είναι τα μέτρα να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, προκειμένου να μη θρηνήσουμε θύματα.

Η βομβιστική επίθεση στην κ. Τσατάνη δείχνει ότι οι δράστες αυξάνουν το ρίσκο και την επικινδυνότητα των χτυπημάτων τους. Και αυτό φάνηκε από το ότι η βόμβα στην οδό Ιπποκράτους 112 εξερράγη εφτά λεπτά νωρίτερα από την ώρα που είχαν αναφέρει οι τρομοκράτες στα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα που έκαναν σε εφημερίδα και ιστοσελίδα. Έτσι, υπήρξε κίνδυνος τραυματισμών είτε πολιτών είτε αστυνομικών που έφτασαν στο σημείο για να αποκλείσουν το δρόμο.

Παρακολουθούσαν την Τσατάνη

Η βόμβα στο σπίτι της κ. Τσατάνη στην οδό Ιπποκράτους 112 προκάλεσε κλυδωνισμούς στην ηγεσία της Αστυνομίας, που έσπευσε να επαναφέρει με προφορική εντολή – η οποία θα γίνει και γραπτή- τη φρουρά της Εισαγγελέως. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απαντούν στις καταγγελίες ότι «δεν είχαν προλάβει τα μέλη της επιτροπής να επανεξετάσουν το αίτημα της Εισαγγελέως μετά την ένστασή της».

Όπως αποκαλύπτεται από την ένσταση της κ. Τσατάνη προς το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με ημερομηνία 22 Σεπτεμβρίου 2016, η Εισαγγελέας είχε ενημερώσει με λεπτομέρειες την Αστυνομία για την παρακολούθηση του σπιτιού της που είχε προκαλέσει την παρέμβαση ανδρών της Αντιτρομοκρατικής, όπως και για ύποπτο δέμα στην είσοδο του ίδιου σπιτιού. Το εντυπωσιακό είναι ότι ελήφθη απόφαση διακοπής της φύλαξής της, παρότι το τελευταίο εξάμηνο οι αστυνομικοί της ασφάλειάς της (πριν της αφαιρεθούν) είχαν κληθεί από το αρχηγείο της Αστυνομίας να λάβουν οδηγίες για αύξηση των μέτρων ασφαλείας της και την εντατικοποίηση της παρακολούθησης των δρομολογίων της, υπό το φόβο επίθεσης τρομοκρατών σε δικαστικούς στόχους.

Δημοφιλή