ΔΙΕΘΝΕΣ
17/10/2016 10:58 EEST | Updated 17/10/2016 18:07 EEST

Το Russia Today καταγγέλλει ότι η τράπεζα NatWest κλείνει όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς του στη Βρετανία

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this Tuesday, June 11, 2013 file photo, Russian President Vladimir Putin is shown on the screen of a camera viewfinder at the new headquarters of

Το δημόσιο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today (RT) κατήγγειλε σήμερα ότι το πιστωτικό ίδρυμα NatWest το ενημέρωσε πως θα κλείσει όλους τους λογαριασμούς του και θα πάψει να του παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες στη Βρετανία από τη 12η Δεκεμβρίου, χωρίς να εξηγεί το γιατί, εγείροντας το ερώτημα εάν η κίνηση αυτή σχετίζεται με την ελευθερία της έκφρασης.

H δε εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι δήλωσε πως η απόφαση της NatWest να πάψει να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT στη Βρετανία είναι ζήτημα της τράπεζας. «Αυτό είναι θέμα της τράπεζας (...) Σε αυτήν επαφίεται να αποφασίζει σε ποιον προσφέρει υπηρεσίες, βάσει της δικής της διάθεσης όσον αφορά την ανάληψη κινδύνου», ανέφερε η εκπρόσωπος της Μέι.

Το RT δημοσιοποίησε στον ιστότοπό του επιστολή της NatWest, με ημερομηνία 12η Οκτωβρίου, στην οποία σημειώνεται ότι η τράπεζα – θυγατρική του ομίλου της Royal Bank of Scotland (RBS) – κατέληξε στην απόφασή της έπειτα από «προσεκτική σκέψη» και ότι η απόφαση είναι «οριστική» και αμετάκλητη.

Η NatWest ανέφερε ακόμη στην επιστολή της ότι «δεν προτίθεται να συζητήσει το θέμα» περαιτέρω. Μια εκπρόσωπος της RBS απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. Ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών επίσης απέφυγε να σχολιάσει.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για το RT – στο οποίο εμφανίζονται συχνά καλεσμένοι που επικρίνουν κυβερνήσεις της Δύσης, ενώ η γραμμή του συνάδει με τις θέσεις του Κρεμλίνου – να επιχειρεί στη Βρετανία.

Η Μαργαρίτα Σιμόνιαν, η αρχισυντάκτρια του RT, σχολίασε σαρκαστικά την εξέλιξη σε αναρτήσεις της σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας «κλείνουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς μας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλους τους λογαριασμούς μας» και συμπλήρωσε «ζήτω η ελευθερία του λόγου!». Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σημείωσε από την πλευρά της σε μια ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook πως φαίνεται η Βρετανία να αθετεί τη δέσμευσή της στην ελευθερία της έκφρασης, συσχετίζοντας την εξέλιξη με την επικείμενη αποχώρησή της από την ΕΕ.

Η Σιμόνιαν τόνισε ότι δεν γνωρίζει ποια είναι τα αίτια της απόφασης της NatWest, όμως όπως είπε στον ιστότοπο της ρωσικής οικονομικής εφημερίδας RBK μια θεωρία είναι πως εντάσσεται σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων της Βρετανίας σε βάρος της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία επέσεισαν χθες Κυριακή την απειλή της επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω της δράσης των ένοπλων δυνάμεών της στη Συρία.

Η σχέση ανάμεσα στη Μόσχα και το Λονδίνο χαρακτηρίζεται από εντάσεις λόγω των διμερών διαφωνιών σχετικά με τις κρίσεις στη Συρία και στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προκάλεσε την οργή του Κρεμλίνου την περασμένη εβδομάδα όταν κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να διαδηλώσουν έξω από την πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Λονδίνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους βομβαρδισμούς της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Χαλέπι της Συρίας.

Ο ρυθμιστικός φορέας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στη Βρετανία, ο Ofcom, έχει λάβει αποφάσεις σε βάρος του RT στο παρελθόν, κατηγορώντας το τηλεοπτικό δίκτυο ότι μετέδιδε παραπλανητικές ή πολιτικά στρατευμένες εκπομπές για τη Συρία και την Ουκρανία και ότι παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας για τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ρωσική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Barclays πέρυσι ότι συμμετέχει σε προσπάθειες λογοκρισίας, όταν όλοι οι λογαριασμοί του κρατικού πρακτορείο ειδήσεων Rossiya Segodnya στην τράπεζα έκλεισαν. Ο επικεφαλής του πρακτορείου, ο Ντμίτρι Κισελιόφ, συγκαταλέγεται στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλει κυρώσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας των ενεργειών που προσάπτει στη Ρωσία στην κρίση της Ουκρανίας.

Το RT, που ιδρύθηκε το 2005, χρηματοδοτείται από το ρωσικό κράτος κι εκπέμπει στα αγγλικά, στα αραβικά και στα ισπανικά. Ο ιστότοπός του είναι επίσης διαθέσιμος και στα γαλλικά.