ΔΙΕΘΝΕΣ
19/10/2016 12:35 EEST | Updated 19/10/2016 12:42 EEST

Η Μαλαισία απαγορεύει την ονομασία «hot dog» γιατί θεωρεί ότι είναι αποπροσανατολιστική

Shutterstock / farbled

Toν γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση που θέλει τις αλυσίδες φαστ φουντ στην Μαλαισία να αντιδρούν καθώς καλούνται να αλλάξουν την ονομασία του Hot Dog, διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας.

Σύμφωνα με το BBC, η υπηρεσία της ισλαμικής ανάπτυξης της Μαλαισίας, που απαρτίζεται από βαθιά θρησκευόμενα μέλη, ανακοίνωσε ότι προέβη στη συγκεκριμένη απόφαση μετά από παράπονα μουσουλμάνων τουριστών.

Ο διευθυντής της εν λόγω υπηρεσίας, Sirajuddin Suhaimee, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη απόφαση είπε ότι η ονομασία «Hot Dog» προκαλεί σύγχυση στους καταναλωτές.

Το Ισλάμ θεωρεί ότι ο σκύλος είναι ακάθαρτο ζώο και η χρήση του όρου «dog» δεν επιτρέπει να δοθεί η ονομασία «halal»στα εν λόγω τρόφιμα.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι ο μουσουλμανικός νόμος «halal» καθορίζει ποια φαγητά μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή των μουσουλμάνων επειδή ακολουθούν τα χρηστά ήθη.

Γι' αυτό το λόγο τα φαστ φουντ υποχρεούνται να μετονομάσουν τον όρο «hot dog» (που στα ελληνικά σημαίνει ζεστός σκύλος) σε «hot sausage» (ζεστό λουκάνικο), έτσι ώστε να συμβαδίζουν με τα χρηστά μουσουλμανικά ήθη. Το ίδιο ισχύει και για το pretzel dog.

Kαι οι δύο ονομασίες, αν και δεν περιέχουν κρέας σκύλου, αποπροσανατολίζουν τους μουσουλμάνους καταναλωτές σύμφωνα με την εν λόγω οδηγία, οπότε και θα πρέπει να γίνει πιο σαφές τι περιλαμβάνει το περιεχόμενό τους.

Όπως ήταν αναμενόμενο η εν λόγω είδηση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους χρήστες του διαδικτύου με κάποιους από αυτούς να σχολιάζουν ότι με αυτή τη λογική ακόμη και τα pet shops στη Μαλαισία θα πρέπει να μετονομάσουν τους σκύλους τους σε «λουκάνικα».