Το «πλοίο-φάντασμα» της Juliet Marine που δε μπορεί να ανιχνευθεί από το ραντάρ

Το «πλοίο-φάντασμα» της Juliet Marine που δε μπορεί να ανιχνευθεί από το ραντάρ

Θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον τομέα της ναυτιλίας. Ονομάζεται GHOST και είναι δημιούργημα της Juliet Marine Systems. Κινείται πολύ γρήγορα πάνω από το νερό και είναι αόρατο στα ραντάρ.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σκάφος επιφανείας το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει επίσης πλατφόρμα για οπλικά συστήματα νέας γενιάς. Η εταιρεία από το New Hampshire πριν μερικές μέρες το πρωτότυπο. «πλοίο-φάντασμα» μπορεί να φτάσει μια ταχύτητα πάνω από 95 χλμ/ ώρα. Το σχήμα του πλοίου θυμίζει προηγούμενες προσπάθειες του Αμερικανικού Ναυτικού. Στην δεκαετία του '80 είχε προσπαθήσει να αναπτύξει με το πρότζεκτ «Sea Shadow» ένα πλοίο που δεν μπορεί να ανιχνευθεί από ραντάρ.

Το κύτος του στηρίζεται πάνω σε στύλους οι οποίοι καταλήγουν σε δύο κινητήρες που παραπέμπουν σε τορπίλες (tubular foils- σωληνοειδή φύλλα/ πτερύγια, σύμφωνα με την εταιρεία).

Η επιχειρησιακή περιοχή του σκάφους είναι οι παράκτιες περιοχές, όπως για παράδειγμα η μεταφορά ειδικών δυνάμεων σε περιοχές ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με υπολογισμούς το κόστος του ανέρχεται στα 10 εκατ. δολάρια ανά μονάδα, τη στιγμή που για το Mark V Special Operations Boat (SVO) είναι 3,7 εκατ. – ενώ είναι επίσης και πολύ ακριβότερο από τα φουσκωτά (RIB) που χρησιμοποιούνται για την αποστολή ομάδων SEALs σε επικίνδυνες ζώνε

Δημοφιλή