Ο ΟΗΕ αδυνατεί να περιθάλψει τους αμάχους στο Χαλέπι παρά την εκεχειρία

Ο ΟΗΕ αδυνατεί να περιθάλψει τους αμάχους στο Χαλέπι παρά την εκεχειρία
A view shows what is believed to be one of the roads that people would have to use to access one of the safe exit points opened for people wishing to leave rebel-held areas, in Aleppo's Bustan al-Qasr, Syria October 20, 2016. REUTERS/Abdalrhman Ismail
A view shows what is believed to be one of the roads that people would have to use to access one of the safe exit points opened for people wishing to leave rebel-held areas, in Aleppo's Bustan al-Qasr, Syria October 20, 2016. REUTERS/Abdalrhman Ismail
Abdalrhman Ismail / Reuters

Σήμερα, Παρασκευή, κατά τη δεύτερη ημέρα της «ανθρωπιστικής» εκεχειρίας που κήρυξε η Μόσχα στο Χαλέπι, δεν πραγματοποιήθηκε καμία απομάκρυνση τραυματιών από την περιοχή της πόλης που βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών και κανείς δεν χρησιμοποίησε τους διαδρόμους που έχουν δημιουργηθεί για τη διέλευση των αμάχων και των ανταρτών.

Ο συριακός και ο ρωσικός στρατός έχουν διακόψει από την Τρίτη το πρωί τους βομβαρδισμούς εναντίον του Χαλεπιού, οι οποίοι ξεκίνησαν στις 22 Σεπτεμβρίου εναντίον των συνοικιών που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών και έχουν προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων.

Σήμερα, δεύτερη ημέρα της «ανθρωπιστικής» εκεχειρίας, τα οκτώ περάσματα που έχουν δημιουργηθεί για να διαφύγουν οι άμαχοι και οι αντάρτες από την πόλη ήταν άδεια.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε χθες Πέμπτη τους Σύρους αντάρτες ότι «παραβίασαν την εκεχειρία» και ότι «εμποδίζουν την απομάκρυνση του πληθυσμού».

«Δεν υπάρχει καμία κίνηση στους διαδρόμους στις ανατολικές συνοικίες. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταγράψει καμία διέλευση αμάχων ή μαχητών», δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, έχουν δημιουργηθεί οκτώ διάδρομοι –έξι για τους άμαχους, τους τραυματίες και τους ασθενείς—και δύο για την αποχώρηση των ανταρτών, όμως τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι άμαχοι.

Αρχικά η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι η «ανθρωπιστική εκεχειρία» θα διαρκεί έντεκα ώρες την ημέρα, όμως χθες παρέτεινε την εκεχειρία για 24 ώρες, δηλαδή ως σήμερα το βράδυ, ενώ ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η Ρωσία θα διατηρήσει την εκεχειρία ως αύριο, Σάββατο, το βράδυ.

Κάμερες του ρωσικού στρατού, που καταγράφουν τις κινήσεις στους δύο διαδρόμους που έχουν δημιουργηθεί για τους αντάρτες και μεταδίδουν εικόνες στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, έδειχναν σήμερα το πρωί σταθμευμένα ασθενοφόρα και ένοπλους στρατιώτες, χωρίς καμία δραστηριότητα.

Ο ΟΗΕ ήλπιζε να μπορέσει να διασφαλίσει σήμερα την απομάκρυνση των πρώτων αμάχων, την ώρα που συνολικά 200 άνθρωποι τραυματίες ή ασθενείς πρέπει να φύγουν άμεσα από τις συνοικίες του Χαλεπιού που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών. Παρόλα αυτά ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι οι απομακρύνσεις δεν μπόρεσαν αν ξεκινήσουν όπως ήταν προγραμματισμένο διότι δεν ήταν ασφαλές.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι «πολύ ανήσυχη» εξαιτίας της άρνησης των τζιχαντιστών της οργάνωσης Μέτωπο Φάτεχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα) να εγκαταλείψουν το Χαλέπι της Συρίας.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το γεγονός ότι, παρά τις κινήσεις καλής θέλησης της Μόσχας και της Δαμασκού που έχουν στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης στο Χαλέπι, οι μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα αρνούνται να εγκαταλείψουν την πόλη», επεσήμανε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναφερόμενος στην οργάνωση Μέτωπο Φάτεχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο αλ Νόσρα), στο συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα.

Ο Ρώσος υπουργός κατηγόρησε και πάλι τη τζιχαντιστική οργάνωση και τους υποστηρικτές της ότι «υπονομεύουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ» για την οργάνωση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι.

Η διάρκεια της «ανθρωπιστικής» εκεχειρίας παραμένει μυστήριο. Αρχικά η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι θα διαρκεί έντεκα ώρες την ημέρα, όμως χθες παρέτεινε την εκεχειρία για 24 ώρες, δηλαδή ως σήμερα το βράδυ, ενώ ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η Ρωσία θα διατηρήσει την εκεχειρία ως αύριο, Σάββατο, το βράδυ.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους ο Λαβρόφ δεν έριξε φως στην υπόθεση, υπενθυμίζοντας την πρόθεση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν «να παρατείνει για όσο είναι δυνατό σε σχέση με την πραγματική κατάσταση στο πεδίο τη διακοπή των αεροπορικών πληγμάτων».

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός εξέφρασε τη «μεγάλη του ανησυχία» και τις φονικές τουρκικές επιδρομές που διεξήχθησαν χθες Πέμπτη εναντίον των συριακών, κουρδικών πολιτοφυλακών.

Ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι ελπίζει πως οι ΗΠΑ, οι οποίες ηγούνται του διεθνούς συνασπισμού που δρα στη Συρία, θα φροντίσουν ότι τα μέλη του θα σεβαστούν τους επίσημους στόχους της επιχείρησης, δηλαδή την αντιμετώπιση των τζιχαντιστικών οργανώσεων του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου αλ Νόσρα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή