Τσίπρας: Να τηρήσουν οι πιστωτές τις υποσχέσεις τους για το χρέος

Τσίπρας: Να τηρήσουν οι πιστωτές τις υποσχέσεις τους για το χρέος
Sooc

Είναι καιρός να τηρήσουν οι πιστωτές και η Γερμανία τις υποσχέσεις τους για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα θετικό σινιάλο στις αγορές και στους επενδυτές» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξη στο France 24.

Στη συνέντευξη, όπως αυτή αποδόθηκε στα γαλλικά από το κανάλι, ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση για μείωση της δημοτικότητας της κυβέρνησής του, απάντησε πως εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι «το αποτέλεσμα στις κάλπες το 2019».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί πολιτική λιτότητας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η λύση δεν βρίσκεται στη λιτότητα, αλλά στην αναπτυξιακή ατζέντα. Στη συνέχεια κατηγόρησε τον Σόιμπλε για την δύσκολη θέση που βρέθηκε η χώρα στις περσινές διαπραγματεύσεις και δήλωσε ότι η συμφωνία που έγινε αφορούσε σε λιγότερη λιτότητα.

«Η λύση του προβλήματος δε βρίσκεται στη λιτότητα, αλλά στην αναπτυξιακή ατζέντα. Μπορεί στο ηθικό πεδίο να νικήσαμε, αλλά οι δυνάμεις των χρηματαγορών και των άλλων ισχυρών φάνηκε ότι υπερίσχυσαν της προσπάθειας της επιβολής του δίκαιου ενός λαού, του ελληνικού, που έχει υποφέρει άδικα τα τελευταία χρόνια και φτάσαμε σε ένα συμβιβασμό. Ενώπιόν μας είχαμε ένα ακραίο σχέδιο, εκείνο του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα οδηγώντας την έξω από τη ζώνη του ευρώ. Η συμφωνία λοιπόν, αφορούσε το να έχουμε λιγότερη λιτότητα σε σχέση με παλιότερα, αλλά και πάλι λιτότητα. Εμείς εφαρμόζουμε χωρίς να έχουμε άλλη εναλλακτική και καταφέρνουμε να πραγματοποιήσουμε πρακτικά όλους τους όρους. Απαιτούμε την ίδια στιγμή να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και οι εταίροι μας», είπε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα την σημασία να τηρηθούν οι υποχρεώσεις των πιστωτών και της Γερμανίας και σημείωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κρίσεις, την οικονομική και μεταναστευτική.

«Είναι η πρώτη φορά που λέμε ότι και οι άλλοι εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, οφείλουν να τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Η συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστή. Και όπως ακριβώς έχω ήδη πει, μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, είναι η στιγμή που έχουμε τελειώσει με την πρώτη αξιολόγηση και πρέπει να λάβουμε μέτρα σημαντικά για το χρέος που θα δώσουν το σήμα στις αγορές και στους επενδυτές ότι η Ελλάδα έχει βγει από την κρίση», είπε και συνέχισε: «Η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω δύο παράλληλων κρίσεων, την κρίση χρέους και τη μεταναστευτική. Και είμαστε το τελευταίο οχυρό σταθερότητας και ασφάλειας σε μια διευρυμένη ασταθή περιοχή. Κοιτάξτε για παράδειγμα τι συμβαίνει στην Τουρκία, στη Συρία. Πρέπει λοιπόν, να συνειδητοποιήσουμε όλοι η Ελλάδα δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να έχει νέες εστίες κρίσης».

Όσον αφορά την πτώση της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε βέβαιος ότι η κυβέρνηση προτιμά να χάνει στις δημοσκοπήσεις, αλλά να κερδίζει στις εκλογές.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα χάναμε στις δημοσκοπήσεις, αλλά κερδίζαμε στις εκλογές. Το ίδιο συνέβη στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, το ίδιο με το δημοψήφισμα, όπως και με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Αυτό δεν μας ενοχλεί. Προτιμούμε να κερδίζουμε στις εκλογές και να χάνουμε στις δημοσκοπήσεις. Για μας, η πιο σημαντική δημοσκόπηση θα λάβει χώρα στις κάλπες το 2019».

Αναφερόμενος στην συμφωνία με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι μεν αποτελεσματική, αλλά θα πρέπει η Ευρώπη «να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων».

«Η συμφωνία με την Τουρκία είναι μια δύσκολη συμφωνία, αλλά είναι μια απαραίτητη συμφωνία, υποχρεωτική θα έλεγα. Αρχικά, η αποτελεσματικότητα κρίνεται σε πολλαπλά επίπεδα. Πρώτα από όλα στις μειώσεις του αριθμού των θανάτων στο Αιγαίο, θέλουμε να σταματήσουμε αυτούς τους θανάτους στο Αιγαίο και αυτή η συμφωνία έχει υπάρξει ήδη αποτελεσματική. Βεβαίως καλούμαστε να αποδεχτούμε μια συμφωνία δύσκολη στο πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας, του σεβασμού δηλαδή του διεθνούς δικαίου. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. (...) Πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων, και η παύση των παράνομων εισροών να αντικατασταθεί με την κατανομή των προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη», είπε.

Ακόμα, προειδοποίησε ότι εάν δεν μοιραστούν όλα τα κράτη-μέλη τα βάρη, η ΕΕ θα διαλυθεί. «Θα είναι καταστροφικό γιατί θα οδηγήσει στην de facto διάλυση και αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα σχέδια επιστροφής στην δραχμή, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σχέδιο Σόιμπλε.

«Το σχέδιο για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και την έξοδο από το ευρώ δεν ήταν ένα σχέδιο που αφορούσε εμένα, ούτε τον Φρανσουά Ολλάντ, ούτε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Ένα σχέδιο που απέτυχε κυρίως χάρη στη δυνατότητα να συνεργαστούμε οι προοδευτικές Κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να πείσουμε την Άνγκελα Μέρκελ να μην προχωρήσει με αυτό το σχέδιο. Θα ήθελα να πω με ένα απόλυτο τρόπο ότι όλα όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό ίσως έχουν μια μυθιστορηματική αξία, όμως δεν απηχούν την πραγματικότητα», είπε.

Τέλος, αναφέρθηκε στο Brexit λέγοντας ότι δεν είναι αισιόδοξος για την ΕΕ και πως πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις.

«Σήμερα όλοι, πιστεύω, διαπιστώνουν ότι ο κίνδυνος για την Ευρώπη δεν είναι η Αριστερά, ούτε η ριζοσπαστική Αριστερά, αλλά η Άκρα Δεξιά, που ζητάει να διαλυθεί η Ευρώπη. Και το ζητάει με επίμονο τρόπο και χωρίς να κρύβει τα λόγια της. Το Brexit είναι ένα σήμα κινδύνου που πρέπει να αφυπνίσει τον υπνοβάτη που πορεύεται προς τον γκρεμό. Πρέπει γρήγορα να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις γρήγορα», είπε.

Δημοφιλή