ΕΙΔΗΣΕΙΣ
22/10/2016 18:20 EEST | Updated 22/10/2016 18:30 EEST

RT: «#Podesta emails: Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα εργάστηκαν για να επηρεάσουν την Ελλάδα στη συμφωνία λιτότητας»

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 12:  U. S. President Barack Obama (L) walks with former U.S. President Bill Clinton (R) prior to an AmeriCorps Pledge ceremony on the South Lawn of the White House September 12, 2014 in Washington, DC. President Clinton, who established the program and swore in the first class in 1994, joined President Obama to celebrate the 20th anniversary of the national service program.  (Photo by Alex Wong/Getty Images)
Alex Wong via Getty Images
WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 12: U. S. President Barack Obama (L) walks with former U.S. President Bill Clinton (R) prior to an AmeriCorps Pledge ceremony on the South Lawn of the White House September 12, 2014 in Washington, DC. President Clinton, who established the program and swore in the first class in 1994, joined President Obama to celebrate the 20th anniversary of the national service program. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Νέες λεπτομέρειες για τον ρόλο του Bill Clinton στη υπογραφή του τρίτου μνημονίου το περασμένο έτος, αλλά και για τις πιέσεις του Barack Obama προς τον Αλέξη Τσίπρα και προς τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, φέρνει στη δημοσιότητα το ρωσικό δίκτυο Russia Today, επικαλούμενο το Wikileaks.

Τα e-mail που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από το Wikileaks προέρχονται από τον λογαριασμό του John Podesta, του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της υποψήφιας για την προεδρία των ΗΠΑ, Hillary Clinton.

Το Wikileaks δημοσίευσε ανταπόκριση με ημερομηνία τη 10η Ιουλίου 2015, στην οποία ο προσωπάρχης της προεκλογικής εκστρατείας της συζύγου του Clinton, John Podesta, αλληλογραφεί με την προσωπάρχη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Tina Flournoy. Σε αυτήν διατυπώνεται το ερώτημα εάν ο Clinton μπορεί να μεσολαβήσει στον Τσίπρα. «Ο Λευκός Οίκος με ρώτησε εάν ο Clinton έχει τόσο καλή σχέση με τον Τσίπρα, ώστε να τον καλέσει και να τον συμβουλέψει ώστε να συναινέσει σε μία συμφωνία», αναφέρει ο Podesta.

«Ο Λευκός Οίκος με ρώτησε αν ο WJC (Bill Clinton) έχει το θάρρος με τον πρωθυπουργό Τσίπρα για να του τηλεφωνήσει και να τον συμβουλεύσει να προχωρήσει σε συμφωνία», γράφει ο Podesta. Η Flournoy απαντά, λέγοντάς του ότι ο Clinton θα έκανε το τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά ότι «η άμεση ερώτησή του είναι -θα πιέσουμε και την Merkel;».

email

Πατήστε για να δείτε όλο το email.

email

Πατήστε για να δείτε όλο το email.

Το e-mail του Podesta όμως δεν είναι το μοναδικό που αφορά στην Ελλάδα. Την ίδια μέρα, ο σύμβουλος του πρώην πλανητάρχη για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Amitabh Desai στέλνει e-mail στον επικεφαλής προσωπικού του Barack Obama Denis McDonough.

«Έχουμε έλθει σε στενή επαφή με τους ανθρώπους της Merkel αυτή την εβδομάδα πριν την επίσκεψη του WJC στη Βοσνία και με δεδομένη την επίσκεψη της Merkel νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη Βοσνία -έτσι θα ήταν μια αθώα και εύκολη βοήθεια -αν χρειάζεται μία ώθηση προς την Merkel - να βάλουμε τον WJC να τηλεφωνήσει στη Merkel στη βάση του να ζητήσει καθοδήγηση για τη Βοσνία και τυχαία να τη ρωτήσει για την Ελλάδα στο τέλος», έγραψε ο Amitabh Desai.

Μια μέρα μετά από αυτή την ανταλλαγή e-mail στις ΗΠΑ, στις 11 Ιουλίου δηλαδή, Ελλάδα και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία. «Ο Τσίπρας συμφώνησε να αυξήσει φόρους και να προχωρήσει σε περικοπές στο δημοσίων δαπανών. Μιλώντας μετά τη συμφωνία, είπε «είναι εθνικό μας καθήκον να κρατήσουμε το λαό μας ζωντανό και μέσα στην ευρωζώνη. Κατά περίεργο τρόπο, ο Τσίπρας εμφανίστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Clinton Global Initiative τον Σεπτέμβριο του 2015 και του πήρε συνέντευξη ο ίδιος ο Bill Clinton» καταλήγει το άρθρο του Russia Today.