ΔΙΕΘΝΕΣ
23/10/2016 05:02 EEST | Updated 23/10/2016 05:03 EEST

Η ΑΤ&Τ εξαγοράζει την Time Warner για 85,4 δισ. δολάρια

Bloomberg via Getty Images
A pedestrian looks inside the Time Warner Inc. Center in New York, U.S., on Saturday, Oct. 22, 2016. According to a statement Saturday, AT&T agreed to buy Time Warner for $107.50 a share. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images

H AT&T ανακοίνωσε το Σάββατο πως συμφώνησε στην εξαγορά της Time Warner αντί 85,4 δισ. δολαρίων, στην πλέον τολμηρή κίνηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα από εταιρεία τηλεπικοινωνιών με σκοπό την αγορά υλικού για streaming στο υψηλών ταχυτήτων δίκτυό της, προκειμένου να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό online viewers.

Η μεγαλύτερη συμφωνία που έγινε φέτος στον κόσμο, εάν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, θα δώσει στην AT&T τον έλεγχο των καλωδιακών καναλιών ΗΒΟ και CNN, των κινηματογραφικών στούντιο Warner Bros και άλλων «δυνατών» ονομάτων στον χώρο των media. Ωστόσο, η όλη διαδικασία αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις αυτών που προβληματίζονται πως η AT&T ενδεχομένως να επιδιώξει να περιορίσει την κυκλοφορία υλικού της Time Warner.

Η ΑΤ&Τ θα πληρώσει 107,50 δολάρια ανά μετοχή, το μισό σε ρευστό και το μισό σε μετοχές, για ένα σύνολο 85,4 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Η ΑΤ&Τ ανακοίνωσε πως αναμένεται κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2017. Παράλληλα, ανέφερε πως το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης θα εξετάσει τη συμφωνία και πως η Time Warner είναι στη διαδικασία να διαπιστώσει ποιες άδειες της επιτροπής ομοσπονδιακών επικοινωνιών θα μεταφερθούν στην ΑΤ&Τ.

Η ΑΤ&Τ, της οποίας η ανάπτυξη στον κύριο τομέα όπου δραστηριοποιείται- κινητή τηλεφωνία, broadband- δείχνει να επιβραδύνεται, έχει ήδη κάνει κινήσεις ώστε να μετατραπεί σε υπολογίσιμη δύναμη στα ΜΜΕ, αγοράζοντας τη DirecTV (πάροχος δορυφορικής τηλεόρασης) πέρυσι για 48,5 δισ. Η Time Warner είναι μια τεράστια δύναμη στον χώρο των ταινιών, της τηλεόρασης και των βιντεοπαιχνιδιών, και περιλαμβάνει τα τηλεοπτικά δίκτυα ΗΒΟ (Game of Thrones, Westworld, κ.α), το CNN, το TBS και το ΤΝΤ, καθώς και τα στούντιο της Warner Bros (Batman, Harry Potter). Έχει επίσης 10% στο Hulu, ενώ το δίκτυο της ΗΒΟ από μόνο του έχει πάνω από 130 εκατ. συνδρομητές.