ΔΙΕΘΝΕΣ
24/10/2016 06:36 EEST | Updated 24/10/2016 10:12 EEST

Νεκροί σε συντριβή αεροσκάφους στη Μάλτα. Δεν πρόκειται για αξιωματούχους της Frontex, ενημερώνει η ΕΕ

MATTHEW MIRABELLI via Getty Images
Emergency workers are seen at the site of the wreckage of a small twin engined plane which crashed shortly after takeover from Malta International Airport, on October 24, 2016. / AFP / Matthew Mirabelli / Malta OUT (Photo credit should read MATTHEW MIRABELLI/AFP/Getty Images)

Δεν υπάρχουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεταξύ των θυμάτων της συντριβής του μικρού αεροσκάφους στη Μάλτα. Η πτήση δεν είχε σχέση με δραστηριότητες της ΕΕ, δήλωσε στο Twitter η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Τα πέντε θύματα της συντριβής του αεροσκάφους στη Μάλτα είναι Γάλλοι τελωνειακοί, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Μάλτας.

Οι πέντε άνδρες επρόκειτο να πραγματοποιήσουν πτήση παρακολούθησης των δικτύων διακίνησης μεταναστών και ναρκωτικών και να επιστρέψουν στη Μάλτα έπειτα από λίγες ώρες, όμως το αεροσκάφος που τους μετέφερε συνετρίβη λίγα δευτερόλεπτα με την απογείωση στις 07.20 τοπική ώρα.

Λίγο αργότερα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των πέντε επιβαινόντων, τρεις ανήκαν στο γαλλικό υπουργείο Αμυνας και δύο ήσαν μέλη του προσωπικού της εταιρείας CAE, ιδιοκτήτριας εταιρείας του αεροσκάφους.

Εσωτερική έρευνα διεξάγεται «για τον προσδιορισμό των αιτίων του δυστυχήματος, σε συντονισμό με τις τοπικές αρχές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν αρχικά την πληροφορία ότι επρόκειτο να αεροπλάνο του Λουξεμβούργου ναυλωμένο από τη Frontex. Η πληροφορία όμως διαψεύσθηκε από την ίδια την ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Η αρχική είδηση που μεταδόθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι μεταξύ των οποίων και αξιωματούχοι της Frontex έχασαν τη ζωή τους στις 6:25 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Δευτέρας όταν το μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη λίγα μόλις λεπτά έπειτα από την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Μάλτας.

Το αεροσκάφος το οποίο μπορεί να μεταφέρει έως και 10 επιβάτες είχε προορισμό τη Μιζουράτα της Λιβύης.

Οι Times of Malta ανέφεραν ότι το αεροσκάφος είχε νοικιαστεί από το Λουξεμβούργο για τις ανάγκες των αξιωματούχων της Frontex. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι εθνικότητες των θυμάτων, ενώ αυτή την ώρα τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν για επιζώντες.

To BBC με ανάρτησή του στο Twitter μετέδωσε βίντεο αυτόπτη μάρτυρα από το σημείο της συντριβής.