ΔΙΕΘΝΕΣ
25/10/2016 08:27 EEST | Updated 25/10/2016 08:27 EEST

Ζαν Μαρκ Ερό: Η Γαλλία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο

Anadolu Agency via Getty Images
(Photo by Murat Kaynak/Anadolu Agency/Getty Images)

«Όταν το σύστημα εγγύησης και ασφάλειας εφαρμόστηκε στην Κύπρο το 1960, ο κόσμος ήταν διαφορετικός απ' ό,τι είναι σήμερα», τονίζει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Μαρκ Ερό (Jean-Marc Ayrault), ο οποίος, το απόγευμα, θα έχει στη Λευκωσία συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και θα συναντηθεί στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Γάλλος υπουργός, σε συνέντευξη στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», Κώστα Βενιζέλο, σημειώνει ότι οι απειλές έχουν αλλάξει πολύ και πρόσθεσε πως «στην ανατολική Μεσόγειο, τα κράτη αντιμετωπίζουν προκλήσεις άνευ προηγουμένου σε θέματα ασφάλειας, εξαιτίας της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης αλλά και του μεταναστευτικού».

Όπως τόνισε, σε μία τόσο ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας θα πρέπει να λάβει υπόψη της όλα αυτά τα διακυβεύματα, καθώς επίσης και την ανάγκη να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες και να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών.

Ο Ζαν-Μαρκ Ερό σημειώνει πως η Γαλλία είναι διατεθειμένη να λάβει μέρος στον προβληματισμό, που αναπτύσσεται σχετικά με το ζωτικό αυτό ζήτημα της ασφάλειας, «διότι στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καμία κοινότητα δεν πρέπει να αισθάνεται ότι απειλείται, σε μία χρονική στιγμή, κατά την οποία η ασφάλεια των πολιτών της Ένωσης αποτελεί ένα από τα βασικά μελήματα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων μας».

Για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είπε πως η χώρα του στηρίζει τη διαδικασία και «επιθυμεί η λύση που θα βρεθεί να συμφωνεί με τις παραμέτρους που έχει ορίσει ο ΟΗΕ, να σεβαστεί το κοινοτικό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Επίσης, επισημαίνει το γαλλικό ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ και δηλώνει ότι η χώρα του θα στηρίξει όλες τις ενέργειες, που συμβάλλουν στη μελλοντική ευημερία της Κύπρου και στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της και του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Ο Γάλλος υπουργός χαρακτηρίζει την επίσκεψη του στην Αθήνα, την Άκυρα και τη Λευκωσία σημαντική για δύο λόγους και εξηγεί: «Κατ' αρχάς, γιατί οι χώρες μας έχουν μεγάλη εγγύτητα και διατηρούν στενή διμερή σχέση και ισχυρό πολιτικό διάλογο, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μεγάλη διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Έπειτα, γιατί παρακολουθούμε με προσοχή τον τρόπο, με τον οποίο εξελίσσονται οι συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου».

Επιθυμώ, τονίζει ο κ. Ερό, με την παρουσία μου να ενθαρρύνω τις δύο κοινότητες να βρουν μία λύση «στον ιδιαίτερα μακροχρόνιο αυτό διχασμό».

Η επανενωμένη Κύπρος, επισημαίνει, πρέπει να μπορέσει να στηριχτεί σε εύρωστους θεσμούς, η γενική ισορροπία των οποίων θα πρέπει να αποφασιστεί κατ' αρχήν και πάνω απ' όλα από τους ίδιους τους Κύπριους.

Ο κ. Ερό εκτιμά ότι μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα είχε θετικό αντίκτυπο στην περιοχή. «Η Κύπρος έχει ξεκινήσει επαφές με πολλές γειτνιάζουσες χώρες, εκ των οποίων το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Η επανένωση θα ωφελήσει την ενίσχυση των σχέσεων αυτών και θα δώσει ώθηση στην ειρήνη», επεσήμανε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.