ΕΙΔΗΣΕΙΣ
25/10/2016 17:50 EEST | Updated 25/10/2016 17:51 EEST

Αβραμόπουλος: Οι 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες δεν θα παραμείνουν εσαεί στην Ελλάδα

ASSOCIATED PRESS
EU Commissioner for Migration, Home Affairs and Citizenship Dimitris Avramopoulos address the media at EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, Wednesday, July 13, 2016. The European Union's executive arm is proposing new EU-wide rules for granting asylum and resettlement for migrants, among the most controversial of political issues in many European countries. The proposals were made public Wednesday by EU officials. (AP Photo/Darko Vojinovic)

«Όχι δεν θα στείλουμε τελεσίγραφο στην Ελλάδα» δήλωσε ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ερωτηθείς σε συνέντευξη τύπου στο Στρασβούργο για το εάν η τρίμηνη παράταση στους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα ορισμένων χωρών που συστήνει η Επιτροπή, έχει σχέση με την ολιγωρία της Ελλάδας στο μεταναστευτικό.

«Οι ελληνικές αρχές κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, με την πλήρη υποστήριξη των υπηρεσιών μας και γενικότερα της Επιτροπής. Ελπίζω και πιστεύω ότι η τωρινή κατάσταση δεν θα συνεχισθεί τους επόμενους μήνες. Όχι δεν θα στείλουμε τελεσίγραφο στην Ελλάδα, διότι κάνουν ότι μπορούν, τους βοηθούμε και στηρίζουμε και ελπίζουμε ότι σύντομα, ακόμα και η παροχή ασύλου θα εξομαλυνθεί πλήρως».

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στις 5 χώρες που έχουν επιβάλει ελέγχους στα σύνορά τους και που είναι: η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία και η Νορβηγία. Οι χώρες αυτές δίνουν στοιχεία στην Επιτροπή για τις αιτήσεις ασύλου καθώς και για τις αφίξεις που έχουν μειωθεί.

Η σύσταση της Επιτροπής για την παράταση των τριών μηνών στους εσωτερικούς ελέγχους γίνεται, διότι ορισμένα στοιχεία που είχαν υπολογιστεί βάσει του οδικού χάρτη για επιστροφή στη Σένγκεν θέλουν περισσότερο χρόνο.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε «στις 60.000 παράτυπους μετανάστες στην Ελλάδα και στην ανάγκη τριών μηνών για να λειτουργήσει πλήρως η ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή».

Εξέφρασε την ευχή να συνεχίσει να λειτουργεί με βιώσιμο τρόπο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, και να εφαρμοσθούν πλήρως οι κανόνες του Δουβλίνου.

 

Σχετικά με το θέμα της μετεγκατάστασης εξέφρασε την ευχή να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά μετά την αυστηρά χρονική περίοδο των τριών μηνών για τους ελέγχους των εσωτερικών συνόρων.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα εξήγησε ότι το Συμβούλιο μπορεί να παρατείνει την αρχική περίοδο ελέγχων (στα εσωτερικά σύνορα) όχι περισσότερο από τρεις φορές και το μέγιστο για δύο χρόνια. Αποδέχθηκε όμως ότι εφ' όσον υπάρξουν εξαιρετικές καταστάσεις θα μπορούσε να υπάρξει μια σχετική αποτίμηση.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)