ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/10/2016 03:14 EEST

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τρίτη 25 Οκτωβρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1) Νέο ραντεβού την Τετάρτη για το ΣτΕ

Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε τελικά χθες η συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Νέο ραντεβού δίνεται για την Τετάρτη το απόγευμα. Στη συνεδρίαση ελέγχεται η συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά. Πάντως ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, της πρώτης μετά την εκλογή του κομματικού οργάνου, έστειλε το μήνυμα ότι «οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις».

2) Έρχονται τα ευρώ

Θετική εισήγηση που οδηγεί σε εκταμίευση του συνόλου των 2,8 δισ. ευρώ (της υποδόσης της α' αξιολόγησης) έδωσε το EuroWorking Group, που συνεδρίασε χθες βράδυ στις Βρυξέλλες. Η θετική του εισήγηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, σηματοδοτεί και τυπικά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Η συνεδρίαση του ESM για την τυπική έγκριση γίνεται σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.

3) Τα χρέη μας

Στο 179,2% του ΑΕΠ έφτασε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το δεύτερο τρίμηνο του 2016, έναντι 176,1% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ κατέγραψε η Ελλάδα (179,2%) και ακολουθούν η Ιταλία (135,5%) και η Πορτογαλία (131,7%). Το χαμηλότερο χρέος στην ΕΕ καταγράφηκε στην Εσθονία (9,7%), στο Λουξεμβούργο (22%) και στη Βουλγαρία (29,4%).

4) Αυξήθηκαν οι τουρίστες αλλά μειώθηκαν τα έσοδα

Αυξήθηκαν οι τουρίστες, μειώθηκαν όμως τα έσοδα το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία της Τραπέζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με αυτά, ενώ αυξήθηκε οριακά ο αριθμός των τουριστών (κατά 1,8%) που επισκέφθηκε τη χώρα μας, οι εισπράξεις από τον τουρισμό μειώθηκα κατά 7,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Μόνον τον Αύγουστο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 9,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων στα 9,85 δισ. ευρω στο οκτάμηνο, οφείλεται τόσο στη μείωση κατά 4,4% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 6.786 εκατ. ευρώ, όσο και στη μείωση κατά 15,4% των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2.709 εκατ. ευρώ.

5) Πάνω από 2.000 άτομα απομακρύνθηκαν από το Καλαί

Συνολικά 2.318 άτομα απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό στο Καλαί, κατά την πρώτη ημέρα της επιχείρησης εκκένωσης. Τον αριθμό ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών.