ΚΟΙΝΩΝΙΑ
26/10/2016 05:45 EEST | Updated 26/10/2016 05:46 EEST

Με 6.000 κενά στα σχολεία μπαίνει ο Νοέμβριος

SOOC

Tην ίδια ώρα που ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης επισημαίνει ότι θα γίνουν μόνιμες προσλήψεις για την επόμενη σχολική χρονιά, ο Οκτώβρης κλείνει με 6.000 κενά στα σχολεία, όπως αναφέρει ο Ελέυθερος Τύπος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, μέχρι και χθες είχαν γίνει 14.883 προσλήψεις αναπληρωτών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι δεσμεύσεις όμως του υπουργού Παιδείας για 20.800 προσλήψεις εκκρεμούν, δημιουργώντας την τρύπα που πλήττει κυρίως την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να αποστείλουν στο υπουργείο οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης τα κενά που έχουν καταγραφεί μετά τις τελευταίες τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, ενώ από την πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου θα ξεκινήσει νέος γύρος διορισμών.

Τα νέα ολοήμερα σχολεία που πανηγυρικά εγκαινίασε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προβάλλοντας την καθολική τους λειτουργία, υπολειτουργούν με τουλάχιστον 2.000-3.000 κενά, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ειδικότητες όπως η πληροφορική και οι ξένες γλώσσες, με αποτέλεσμα να καλύπτονται ώρες από δασκάλους, ενώ αρκετά δεν τηρούν το ωράριο μέχρι τις 4 το απόγευμα. Ακόμα και οι αλχημείες της ηγεσίας με νομοθετικές ρυθμίσεις για καθηγητές-μπαλαντέρ που θα μετακινούνταν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα κενά σύμφωνα με μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ φτάνουν τα 2.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου ενώ ο κ. Φίλης επέμενε χθες να επαναλαμβάνει ότι «φέτος έγιναν 9.000 προσλήψεις αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή», μέχρι στιγμής δεν έχει προσληφθεί σχεδόν κανένας αναπληρωτής ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού (ψυχολόγοι, σχολικοί νοσηλευτές, κοινωνιολόγοι), ενώ με βάση τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου οι προσλήψεις στην ειδική αγωγή φτάνουν τις 4.379. Δηλαδή δεν έχουν καλυφθεί ούτε τα μισά κενά.