ΕΙΔΗΣΕΙΣ
26/10/2016 19:08 EEST | Updated 26/10/2016 19:09 EEST

Wikileaks: Στη δημοσιότητα emails με αναφορές σε Γιάνη Βαρουφάκη και «plan B»

NurPhoto via Getty Images
Yanis Varoufakis, former finance minister of Greece at the panel talking about "Democracy and Business" in the context of the fourth annual Athens Democracy Forum, at the Athens Concert hall, Megaron, on September 15, 2016. (Photo by Panayiotis Tzamaros/NurPhoto via Getty Images)

Emails στα οποία γίνονται αναφορές στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, και στα περί «plan B» και σεναρίων επιστροφής της δραχμής δημοσιοποίησε το Wikileaks.

Σε email, στο ευρύτερο πλαίσιο των διαρροών της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Τζον Ποντέστα, συνεργάτη της Χίλαρι Κλίντον, ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός Φιλ Αγγελίδης, εκφράζει στον Ποντέστα (σε email με ημερομηνία 9 Φεβρουαρίου 2015) τους προβληματισμούς του σχετικά με την κατάσταση στις αγορές και τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Όπως γράφει, «ήθελα να σου μιλήσω σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει για να επιτευχθεί μια περίοδος ηρεμίας, με την ακόλουθη σταθερότητα στις αγορές, έτσι ώστε να γίνουν λογικές διαπραγματεύσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα, όπως είπε ο πρόεδρος, την ανάπτυξη στην Ελλάδα, παραμένοντας στην ΕΕ. Φοβάμαι πως η κατάσταση μπορεί να εκτροχιαστεί γρήγορα, με σημαντικές οικονομικές, στρατηγικές και ανθρώπινες συνέπειες για όλους μας».

Στη συνέχεια του email, ο Αγγελίδης γράφει πως «ο πρώην συμφοιτητής μου Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος ξέρεις ότι είναι πολύ κοντά στον Γιάνη Βαρουφάκη είναι στην Αθήνα και με κρατά ενημερωμένο».

Σε άλλο email, με ημερομηνία 9 Απριλίου, ο Αγγελίδης γράφει πως «το βράδυ της 16ης Απριλίου, ο συμφοιτητής μου Τζέιμι Γκάλμπρεϊθ και εγώ, μαζί με τον Άγγελο Τσακόπουλο και την Ελένη Τσακοπούλου Κουναλάκη διοργανώνουμε ένα μικρό δείπνο με τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας (και συνάδελφο του Τζέιμι στο Πανεπιστήμιο του Τέξας) στην Ουάσινγκτον. Ήλπιζα ότι θα μπορούσες να έρθεις και εσύ, για ένα ενδιαφέρον βράδυ συζήτησης».

Σε τρίτο email, στις 8 Ιουλίου, ο Αγγελίδης γράφει πως «αν δεν υπάρξει συμφωνία ΕΕ- Ελλάδας, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα Plan B για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας, πχ ανθρωπιστική βοήθεια, προσπάθειες για να επιτευχθεί ένα επίπεδο σταθερότητας για μαι νέα δραχμή κλπ. Ενδεχομένως να φτιάξουμε μια ομάδα σημαντικών Ελληνοαμερικανών (καθώς και μη Ελληνοαμερικανών στελεχών του χώρου της οικονομιίας και της εθνικής ασφάλειας) για να συνηγορήσουμε υπέρ/ υποστηρίξουμε προσπάθειες της κυβέρνησης εάν ένα Plan B καταστεί απαραίτητο...θα ήταν υπέροχο αν η υπουργός Κλίντον παρέμβει κατάλληλα- ίσως με μια δήλωση υπέρ των προσπαθειών της κυβέρνησης για επίτευξη μιας θετικής κατάληξης και έμφαση στην οικονομική, ανθρωπιστική και γεωπολιτική σημασία μια κατής κατάληξης».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης προέβη σε σχόλιο μέσω του λογαριασμού του στο Twitter: