ΔΙΕΘΝΕΣ
26/10/2016 12:09 EEST | Updated 26/10/2016 12:12 EEST

Τουσκ - Γιούνκερ βλέπουν μείωση των μεταναστευτικών ροών προς Ελλάδα έως 98%. Στην Ιταλία πάλι περιμένουν περισσότερους πρόσφυγες από ποτέ

Τουσκ και Γιούνκερ βρέθηκαν σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επιχείρησαν να αποδείξουν -με αριθμούς- ότι η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ είναι αποτελεσματική και ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έφερε καρπούς.

Πως τους μετρούν αυτούς τους καρπούς; Με τη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά, που υπολογίζεται στο 98%, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με τα νούμερα που προέβαλε ο κ. Γιούνκερ που... αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, έξι μήνες πριν τη συμφωνία έφθασαν στην Ελλάδα 739.000 μετανάστες, ενώ έξι μήνες μετά τη συμφωνία μειώθηκαν στις 18.000. Ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2015, 582 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίου, ανάμεσα στην Ελλάδα και Τουρκία, ενώ ο αριθμός των πνιγμών ή των αγνοουμένων την ίδια περίοδο του 2016 μειώθηκε στους 48. Και είπε ότι όσο σημαντικός και εάν είναι ο κάθε θάνατος, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι έχουμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα.

Ας δούμε τα νούμερα της Ύπατης Αρμοστείας

Τα στοιχεία που παρουσίασε ωστόσο ο κ. Γιούνκερ στους ευρωβουλευτές, δεν περιλαμβάνουν των αριθμό των ατόμων που άλλαξαν πορεία και κάνουν πλέον το ταξίδι προς την Ιταλία. Κάτι που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη όταν θέλει να μιλά για στοιχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, συνολικά το 2015 έφτασαν σε κράτη της Μεσογείου μέσω θαλάσσης 1.015.078 άτομα. Ενώ μέχρι στιγμής μέσα στο 2016 έχουν φτάσει 327.846 άτομα. Άρα μιλάμε για μείωση κατά περίπου 60%. Παράλληλα χάθηκαν στη θάλασσα 3.740 άτομα, περίπου όσα και πέρυσι (που ήταν 3.771).

Στην Ιταλία οι αφίξεις παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες. Το 2015 ήταν 153.842 άτομα ενώ μέχρι στιγμής το 2016 είναι 153.632 άτομα. Παράλληλα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, οι ειδικοί αναμένουν φέτος περισσότερους πρόσφυγες από ποτέ. Μόνο τις τελευταίες ώρες διασώθηκαν στη Μεσόγειο περίπου 4.300 πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή οι πνιγμοί συνεχίζονται. Και οι διακινητές κερδίζουν δισεκατομμύρια. Κατά την άποψη του εκπροσώπου της καθολικής κοινότητας Sant' Egidio για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης πρέπει μακροπρόθεσμα να καταπολεμηθούν οι αιτίες τις μετανάστευσης, όπως ο πόλεμος, η τρομοκρατία και η ανέχεια.

Και τα 60.000 άτομα που είναι αποκλεισμένα στην Ελλάδα;

Πάντως, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, σε παρατήρηση ευρωβουλευτή για την ελάχιστη σημασία που φάνηκε να δίνει ο κ. Τουσκ στα 60.000 άτομα που είναι αποκλεισμένα στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, στη δευτερολογία του, απάντησε: «Έχω πλήρη επίγνωση της κρίσιμης κατάστασης που εξακολουθεί να ισχύει στην Ελλάδα και είναι πρόωρο να μιλάμε για επιτυχία στο μεταναστευτικό, είναι σαφές. Φαντασθείτε, όμως, ποια θα ήταν η κατάσταση στα ελληνικά νησιά εάν δεν είχαμε τη μείωση κατά 98% των παράτυπων μεταναστών. Δεν είναι μικρό το ποσοστό, το καταφέραμε και βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας, αλλά αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουμε και αποτελεί ένα θετικό στοιχείο της δραστηριότητάς μας».