ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
26/10/2016 07:03 EEST | Updated 26/10/2016 07:03 EEST

«Και άλλα δισεκατομμύρια για μια καμένη χώρα»

ollo via Getty Images
The Greek Bankruptcy

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση στη χώρα μας άρθρο του γερμανικού περιοδικού manager magazin, το οποίο ανήκει στον όμιλο Spiegel. Βέβαια το άρθρο, το οποίο έχει τίτλο «Και άλλα δισεκατομμύρια για μια καμένη χώρα», δημοσιεύεται σε μια περίοδο που εντείνονται οι συζητήσεις για τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές (τον Σεπτέμβριο του 2017) και η δημοτικότητα της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι, δεδομένου ότι το συντηρητικό της κόμμα έχει ήδη υποστεί απανωτά εκλογικά πλήγματα στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές.

Όσον αφορά στο άρθρο, μέρος του οποίου δίνει στη δημοσιότητα η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle (DW), αυτό κάνει αναφορά στη δεινή θέση των Ελλήνων και στη συνταγή που δεν διαθέτει τελικά η κυβέρνηση για έξοδο από την κρίση.

Το άρθρο ξεκινάει με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ ευρώ στην Ελλάδα αναφέροντας παράλληλα τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και στο γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι την εγκατέλειψαν.

«“Θα τα καταφέρουμε” δήλωσε την περασμένη Κυριακή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Με αυτά τα λόγια υποσχέθηκε ο πρόσφατα επανεκλεγμένος πρόεδρος του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει τη χώρα του από την κρίση μέχρι το 2021. Πώς όμως ο Τσίπρας θα το καταφέρει αυτό παραμένει μυστήριο. Ακόμα και εάν οι δανειστές προχωρούσαν σε νέες παραχωρήσεις , σαν ένδειξη καλής θελήσεως για το ναι του σε νέες περικοπές με στόχο την απομείωση του χρέους– ένα πραγματικά απελευθερωτικό κούρεμα του χρέους δεν θα γίνει με την γερμανική κυβέρνηση και τους άλλους δανειστές. Η κατάσταση για τον δημόσιο προϋπολογισμό και τους ανθρώπους στην Ελλάδα παραμένει δραματική. Μετά από επτά χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης η κρίση είναι περισσότερο ένα διαρκές παρά ένα μεταβατικό φαινόμενο» σημειώνει το περιοδικό.

Ακόμη το άρθρο αναφέρει ότι η ανεργία παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη, ενώ οι μισοί νέοι κάτω των 25 χρόνων είναι άνεργοι, χωρίς προοπτική και παραμένουν στην οικογένεια ζώντας από μισθούς και συντάξεις των γονέων οι οποίες και αυτές ολοένα και περικόπτονται. Επιπλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες όλο και σπανιότερα είναι σε θέση να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Το άρθρο αναφέρεται ακόμα στις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι το 2017 αναμένεται οικονομική αύξηση κατά 2,7%, το χρέος θα φθάσει στο 175% του ΑΕΠ και η ανεργία θα μειωθεί στο 22,5%.

Ωστόσο το άρθρο αναφέρει πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της «αγγίζοντας εκεί που πονάει περισσότερο. Οι μισθοί θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερες εισφορές, οι συντάξεις θα μειωθούν και πάλι και θα αυξηθούν οι φόροι στη βενζίνη, τον καπνό και τις επικοινωνίες. Η κυβέρνηση Τσίπρα φαίνεται να έχει συνυπολογίσει τον κίνδυνο ότι με τον τρόπο αυτό συνεχίζει να κυνηγάει τους Έλληνες με προσόντα και να τους διώχνει από τη χώρα φαίνεται. Ήδη 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τότε που ξεκίνησε η κρίση».