ΔΙΕΘΝΕΣ
27/10/2016 13:19 EEST | Updated 27/10/2016 13:20 EEST

Έως και 900 τζιχαντιστές έχουν σκοτωθεί στη μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον

AHMAD AL-RUBAYE via Getty Images
TOPSHOT - Displaced Iraqi families arrive near a checkpoint east of Mosul as they flea areas of unrest, on October 22, 2016, during an operation by the Iraqi army to retake the main hub city from the Islamic State (IS) group jihadists.Mosul is the most populous city in the 'caliphate' Baghdadi declared in June 2014, and the operation to recapture it is Iraq's largest in years. / AFP / AHMAD AL-RUBAYE (Photo credit should read AHMAD AL-RUBAYE/AFP/Getty Images)

Αμερικανός στρατηγός δήλωσε πως σχεδόν 900 μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης των ιρακινών δυνάμεων στη Μοσούλη και την ευρύτερη περιοχή της στο Ιράκ, ενώ συνεχίζεται ο εκτοπισμός των αμάχων.

Σχεδόν 12.000 άνθρωποι έχουν προς το παρόν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων με στόχο την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, του τελευταίου προπυργίου των τζιχαντιστών στην χώρα, σύμφωνα με την ιρακινή κυβέρνηση.

Σήμερα, ενδέκατη ημέρα των επιχειρήσεων, ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ δήλωσε πως οι ιρακινές δυνάμεις έχουν μέχρι σήμερα «πιθανόν σκοτώσει περίπου 800 έως 900 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους».

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (Centcom) υπογράμμισε εντούτοις ότι είναι δύσκολο να δώσει έναν ακριβή απολογισμό, καθώς οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους μετακινούνται σε μικρές ομάδες στα περίχωρα της Μοσούλης και προσπαθούν να αναμειχθούν με τον πληθυσμό.

Η επιχείρηση, που ξεκίνησε την 17η Οκτωβρίου σε τρία μέτωπα (ανατολικό, βόρειο και νότιο), επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στις περιοχές περιμετρικά της Μοσούλης και εξελίσσεται με σχετικά ταχείς ρυθμούς, σύμφωνα με αξιωματικούς.

Ωστόσο η αντίσταση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη όταν οι ιρακινές δυνάμεις επιχειρήσουν να διασχίσουν τις γραμμές άμυνας του Ισλαμικού Κράτους και να εισέλθουν στην πόλη, που το Ισλαμικό Κράτος περιέλαβε στο «χαλιφάτο» του τον Ιούνιο του 2014.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η πτώση της Μοσούλης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ύπαρξης του Ισλαμικού Κράτους επί του ιρακινου εδάφους, όμως όχι και της επιρροής της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ευημερεί βασιζόμενη κυρίως στην απογοήτευση και οργή της σουνιτικής μεινότητας.

«Καθεστώς θανάτου»

Η προοπτική να ξεσπάσει ένα πραγματικό αντάρτικο πόλης με τους περίπου 3000 έως 5000 τζιχαντιστές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών, οι οποίοι έχουν οπισθοχωρήσει σε μια περιοχή 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αναζωπυρώνει τους φόβους για έναν μαζικό εκτοπισμό πληθυσμών.

Το ενδεχόμενο μιας μαζικής ροής αμάχων ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό τη διεθνή κοινότητα σε μια χώρα που ήδη μετρά περισσότερους από 3,3 εκατομμύρια εκτοπισμένους από τις αρχές του 2014.

Μέχρι στιγμής ο υπουργός Μετανάστευσης του Ιράκ καταμέτρησε περισσότερους από 11.700 εκτοπισμένους.

«Αναφορικά με την προετοιμασία, ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η δική μας προβλέπουν τον εκτοπισμό έως και 200.000 ανθρώπων τις επόμενες ημέρες» επισήμανε το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, διευκρινίζοντας πως οι δυνατότητες φιλοξενίας στους καταυλισμούς υποδοχής ανέρχονται προς το παρόν σε 60.000 θέσεις.

Στον καταυλισμό του Καζίρ, ανατολικά της Μοσούλης, ο Σαντάμ Ντάχαμ περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο τον εφιάλτη που βίωνε για δύο χρόνια υπό τον ζυγό των τζιχαντιστών:

«Δεν είχαμε το δικαίωμα να καπνίζουμε, να χρησιμοποιούμε τηλέφωνα, να βλέπουμε τηλεόραση, ήμασταν υποχρεωμένοι να αφήσουμε μακριά γενειάδα».

«Ζούσαμε υπό το καθεστώς του θανάτου» θυμάται αυτός ο σουνίτης Κούρδος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)