ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/10/2016 17:52 EEST | Updated 27/10/2016 17:52 EEST

«Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα για τη θέση του ESM» σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη για τη δήλωση Ρέγκλινγκ

sooc

Εργασιακά, δημοσιονομικά και χρηματοδότηση του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης αποτελούν τους τρεις φακέλους σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στα οποία έγινε κάποια πρόοδος, αλλά παραμένουν εκκρεμότητες. Στα υπόλοιπα μέτωπα της διαπραγμάτευσης σύμφωνα με την ίδια πηγή υπήρξε πολύ μεγάλη πρόοδος.

Κατά την ίδια πηγή ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις Ρεγκλινγκ και Ράις σημείωσε με νόημα: «δεν πέφτω από τα σύννεφα, ούτε για τη θέση του ESM, ούτε για το γεγονός ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο». Διέψευσε δε ότι γίνεται παράλληλη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ αναφορικά με το ενδεχόμενο νέου προγράμματος με το Ταμείο.

«Συζητάμε όλοι μαζί», σημείωσε. «Κάποια στιγμή θα υπάρξει το δικό τους κείμενο, το λεγόμενο MEFP ενώ είναι γνωστό ότι σε κάποια θέματα, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά, το ΔΝΤ έχει πιο σκληρή γραμμή».

Νωρίτερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των συζητήσεων και οι επικεφαλής των Θεσμών αναμένονται στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών σημείωναν ότι Κατά τη σημερινή ημέρα συζητήθηκαν θέματα χρηματοοικονομικά, του υπ. Δικαιοσύνης, σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό καθώς και δημοσιονομικά.

Στα δημοσιονομικά η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016 και την υπερκάλυψη των στόχων από τη μεριά των εσόδων, που δίνει μία καλύτερη βάση από ό,τι αναμενόταν για το 2017. Συζητήθηκε επίσης και το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2017.

Συνολικά, κατά τον πρώτο κύκλο, πολύ μεγάλη πρόοδος σημειώθηκε στα περισσότερα θέματα της ατζέντας, ενώ στα εργασιακά, στα δημοσιονομικά ζητήματα και στη χρηματοδότηση του ΚΕΑ, υπήρξε ουσιαστική πρόοδος.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιασκέψεων αλλά και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα περί τα μέσα Νοεμβρίου.