ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/10/2016 16:56 EEST | Updated 27/10/2016 16:56 EEST

Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου η απόφαση του ΔΝΤ για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Επιμένει στις μειώσεις των συντάξεων

MANDEL NGAN via Getty Images
International Monetary Fund Communications Director Gerry Rice is seen during a press conference by IMF Managing Director Christine Lagarde during the 2016 International Monetary Fund, World Bank Spring Meetings at IMF headquarters on April 14, 2016. / AFP / Mandel NGAN (Photo credit should read MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχει αποφασίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το εάν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εμμένοντας στην θέση του ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα μείωση των συντάξεων.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, επανέλαβε τους υπολογισμούς του Ταμείου ότι το κόστος των συντάξεων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 11% του ΑΕΠ και χρηματοδοτείται με βαριούς φόρους, τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι μόλις 2,5%.

Ακόμα, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους, ο Ράις επανέλαβε ότι για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να «ψαλιδιστούν» από το 3,5% μεσοπρόθεσμα στο 1,5%, αλλά και να υπάρξει «σημαντική» ελάφρυνση του χρέους.