Βραζιλία: Συγκρίσιμος με τον απολογισμό των νεκρών στη Συρία ο αριθμός των ανθρωποκτονιών που διαπράχθηκαν το 2015

Βραζιλία: Συγκρίσιμος με τον απολογισμό των νεκρών στη Συρία ο αριθμός των ανθρωποκτονιών που διαπράχθηκαν το 2015
Brazil flag with a hand gun graphic.
Brazil flag with a hand gun graphic.
Thomas Faull via Getty Images

Ελάχιστα μειώθηκε ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στη Βραζιλία πέρυσι, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή από μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Σύμφωνα με το Βραζιλιάνικο Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια, που δημοσιοποίησε τη 10η ετήσια έκθεσή του, 58.383 σκοτώθηκαν στη Βραζιλία το 2015, ένας αριθμός μειωμένος κατά 1,2% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Ο αριθμός αυτός είναι χονδρικά ίσος με τους τουλάχιστον 55.000 ανθρώπους που κατά τους υπολογισμούς του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχασαν τη ζωή τους το 2015 στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο μεσανατολική χώρα. Η Βραζιλία, πάντως, έχει εννεαπλάσιο πληθυσμό από τη Συρία.

Κατά την έκθεση, ο αριθμός των ανθρώπων τους οποίους σκότωσαν αστυνομικοί στη Βραζιλία αυξήθηκε κατά 6,3% στους 3.345 —ή περίπου σε εννέα την ημέρα— ενώ ο αριθμός των αστυνομικών οι οποίοι δολοφονήθηκαν μειώθηκαν σε 393, από 409.

Η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Σαμίρα Μπουένο δήλωσε στην εφημερίδα O Estado de São Paulo ότι η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν από την αστυνομία «μας δείχνει ότι η κυβέρνηση της χώρας ενθαρρύνει τη δυσανάλογη χρήση θανατηφόρας βίας».

«Οι αστυνομικοί σκοτώνουν πολλούς, σαν να τους έχει δοθεί το δικαίωμα να αποφασίζουν ποιος ζει και ποιος πεθαίνει», πρόσθεσε η ίδια.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας δεν απάντησε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του πρακτορείου ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες με το οποίο του ζητήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα αυτά.

Στις πολιτείες Σάου Πάουλου και Ρίου ντε Ζανέιρου σημειώθηκαν σχεδόν οι μισοί θάνατοι ανθρώπων που αποδίδονται σε αστυνομικούς στη Βραζιλία.

Πριν από περίπου έναν μήνα ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στο Ρίου ντε Ζανέιρου παραιτήθηκε εν μέσω της έξαρσης της βίας ανάμεσα σε μονάδες της αστυνομίας και συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά. Στις συγκρούσεις χάνουν συχνά τη ζωή τους ή τραυματίζονται αθώοι από αδέσποτες σφαίρες.

Η Μπρούνα Λάσε ντε Φρέιτας, 21 ετών, βρισκόταν μέσα στο σπίτι της στο Ρίου ντε Ζανέιρου με το μωρό της όταν τραυματίστηκε θανάσιμα από μια αδέσποτη σφαίρα, το βράδυ της Τετάρτης. Κηδεύτηκε χθες.

«Πότε θα τελειώσει όλο αυτό;» διερωτήθηκε ο θείος της νεαρής Κάρλους Ενρίκε τζι Ολιβέρα μετά την κηδεία. «Προχθές ήταν εκείνη, αύριο μπορεί να είναι ο γιος μου, ή ο δικός σας γιος», πρόσθεσε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή