Ποιες αλλαγές θα έρθουν από το 2017 στη φορολογία ακινήτων

Ποιες αλλαγές θα έρθουν από το 2017 στη φορολογία ακινήτων
SOOC

Ακόμη πιο θολό αναμένεται να γίνει το τοπίο της κτηματαγοράς την επόμενη διετία. Τα σενάρια για τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και τις αλλαγές στους φόρους μεταβίβασης, η εκκρεμότητα για τον φόρο υπεραξίας, η αλλαγή των αντικειμενικών από τον Ιούνιο του 2017- που είναι μνημονιακή απαίτηση- αλλά και η ενεργοποίηση της «ταυτότητας» κτιρίου προκαλούν σύγχυση στην ούτως ή άλλως «παγωμένη» αγορά των ακινήτων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι επαγγελματίες του χώρου αναμένουν νέα μεγαλύτερη μείωση των συναλλαγών. Οι πληροφορίες από τους κυβερνητικούς κύκλους αναφέρουν ότι θα υπάρξει «πάγωμα» στον φόρο υπεραξίας, ενώ συγχρόνως κάνουν λόγο για υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ βάσει της αξίας της περιουσίας και όχι της επιφάνειας.

Όσον αφορά στα αγροτεμάχια εκεί οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκεί σχεδιάζεται να επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος σε «ήπια μορφή», ενώ εξετάζεται επίσης και η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για περίπου 1, 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2017 αναμένεται να υπάρξει εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, ενώ το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στα αφορολόγητα των γονικών παροχών και των κληρονομιών παραμένει ακόμα ανοιχτό. Αυτό που ωστόσο θεωρείται δεδομένο είναι το γεγονός ότι η αλλαγή των αξιών βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι φόροι ακινήτων θα επηρεάσει και τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για το 2018.

Ειδικότερα,τον φόρο υπεραξίας- τον πληρώνει ο πωλητής για το κέρδος που μπορεί να προκύψει από την αγοραπωλησία του ακινήτου- δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να εφαρμοστεί, οπότε πιο πιθανό σενάριο είναι να «παγώσει» για έναν ακόμη χρόνο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Στο υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει η «Καθημερινή», υπάρχουν εισηγήσεις για αυξήσεις του συντελεστή υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης και μειώσεις των αφορολόγητων στις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις κληρονομιές, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών.

Τέλος, στον ΕΝΦΙΑ, το πιο πιθανό είναι ότι οι αλλαγές που θα γίνουν το 2017 θα είναι:

  • Επέκταση του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, με «μειωτικούς συντελεστές» επί της αξίας των αγροτεμαχίων
  • Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όσων εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ και αξία περιουσίας κάτω από 85.000 ευρώ για άγαμο ή 150.000 ευρώ για παντρεμένο.

Δημοφιλή