Η επιστήμη απέδειξε ότι οι πλούσιοι δεν σας δίνουν καμία απολύτως σημασία στον δρόμο

Η επιστήμη απέδειξε ότι οι πλούσιοι δεν σας δίνουν καμία απολύτως σημασία στον δρόμο
Alamy

Ολοένα και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι προερχόμενοι από τα ανώτατα κοινωνικοοικονομικά στρώματα δεν παρατηρούν τους ανθρώπους γύρω τους, ενισχύοντας το στερεότυπο ότι οι πλούσιοι αδιαφορούν για τους συνανθρώπους τους και για τα προβλήματα των άλλων.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science συνέδεσε την οικονομική κατάσταση κάποιου με τον τρόπο που παρατηρεί τον κόσμο γύρω του. Οι ερευνητές ζήτησαν αρχικά από 61 φοιτητές να κινηθούν στους δρόμους του Μανχάταν φορώντας από ένα ζευγάρι γυαλιά της Google. Οι συμμετέχοντες πίστευαν ότι απλώς δοκίμαζαν το προϊόν, χωρίς να γνωρίζουν ότι οι επιστήμονες θα εξέταζαν στην συνέχεια το τι και ποιους παρατηρούσαν στον κόσμο. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι όσοι αυτοπροσδιορίζονταν ως πλούσιοι έτειναν να παρατηρούν λιγότερο τα πρόσωπα γύρω τους και περισσότερο τα κτίρια και τα αντικείμενα.

Στην συνέχεια, ακολούθησαν περισσότερες έρευνες που στόχο είχαν να επαληθεύσουν τα συγκεκριμένα ευρήματα και να προσθέσουν μερικά ακόμα στοιχεία. Σε μία από αυτές επί παραδείγματι , 400 κλήθηκαν να εντοπίσουν τις διαφορές ανάμεσα σε πανομοιότυπες φωτογραφίες μέσα σε δευτερόλεπτα. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι όσοι αυτοπροσδιορίζονταν ότι ανήκουν στα κατώτατα κοινωνικοοικονομικά στρώματα ήταν πιο παρατηρητικοί και εντόπιζαν γρήγορα τις αλλαγές.

«Στον δρόμο, στο εργαστήριο και στο διαδίκτυο, οι έρευνες μας δείχνουν ότι οι άλλοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να τραβήξουν την προσοχή όσων ανήκων στα χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα από ότι αυτών που ανήκουν στα υψηλότερα», εξήγησε η Πία Ντίτζε, επικεφαλής της έρευνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και άλλες έρευνες στο παρελθόν είχαν αποδείξει ότι οι οικονομικά ισχυροί επικοινωνούν με το περιβάλλον τους με έναν διαφορετικό τρόπο σε σχέση με όσους έχουν λιγότερα χρήματα.