ΔΙΕΘΝΕΣ
30/10/2016 17:52 EET | Updated 30/10/2016 17:52 EET

Βρετανικό «όχι» στην υποδοχή των 1.500 ασυνόδευτων παιδιών από την «Ζούγκλα του Καλαί»

ASSOCIATED PRESS
British Prime Minister Theresa May speaks to the media during the final press briefing at the EU Summit in Brussels, Friday, Oct. 21, 2016. (AP Photo/Alastair Grant)

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, απάντησε αρνητικά στην έκκληση της Γαλλίας να υποδεχτεί παιδιά πρόσφυγες μετά την εκκένωση του προσφυγικού καταυλισμού του Καλαί. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στο οποίο ζητούσε από την Βρετανία να αναλάβει το «ηθικό της καθήκον».

Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ότι έχει λάβει ένα σημαντικό αριθμό ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και απέρριψε το αίτημα της Γαλλίας. Αυτό τον μήνα, η χώρα είχε υποδεχτεί 274 παιδιά και εκατοντάδες ακόμα νέους πρόσφυγες, ενώ η Γαλλία την καλεί να υποδεχτεί ακόμα 1.500.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε σημειωθεί ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες για τις τύχες των προσφύγων που ήλπιζαν να βρεθούν στη Βρετανία σύντομα. Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βρετανία πρέπει να παραλάβει τα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν οικογενειακούς δεσμούς εκεί. Μια τροποποίηση αυτών των κανόνων που ενέκρινε η Βρετανία φέτος αναφέρει πως ανήλικοι το συμφέρον των οποίων εξυπηρετείται καλύτερα με αυτή τη διευθέτηση θα πρέπει επίσης να γίνουν δεκτοί στη χώρα.