Αντιδράσεις από Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη για ΕΣΡ και Πολύδωρα

Αντιδράσεις από Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη για ΕΣΡ και Πολύδωρα
Sooc

Την εκτίμηση ότι η απόφαση της κυβέρνησης να προτείνει ως επικεφαλής του ΕΣΡ τον Βύρωνα Πολύδωρα «δεν ήταν και πρόταση με σκοπό την επιτυχία, την ευτυχή κατάληξη του ζητήματος», διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Πρώτα επιτυγχάνεις συναίνεση και μετά συγκαλείς διάσκεψη. Όταν συγκαλείς διάσκεψη και ο καθένας λέει το δικό του, τι τη συγκαλείς; Για να γελοιοποιήσεις και την έννοια της διαδικασίας;» διερωτήθηκε ο κ. Λεβέντης και πρόσθεσε: «Βάζεις έναν που έχει προδώσει τη ΝΔ, που έχει πει υπέρ της Χρυσής Αυγής, που έχει εγκωμιάσει τον Παππά ότι έκανε καλό νόμο –έναν νόμο που κρίθηκε αντισυνταγματικός- τον βάζεις και λες ότι ανήκει στον απέναντι και περιμένεις να τον ψηφίσουν;».

«Για να λήξει το ζήτημα προτείνω σαν άτομα, άτομα που έχουν φύγει πια από την πολιτική και που έχουν μία στοιχειώδη σοβαρότητα, να μην είναι άτομα που έχουν το απροσδόκητο» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, προτείνοντας ως τέτοια πρόσωπα, είτε τον Σταύρο Δήμα, είτε τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο. «Ο Τσίπρας να μην προτείνει ονόματα και να περιμένει από τους άλλους να ψηφίζουν, να συνεννοηθεί με τους άλλους. Αντί ο πρωθυπουργός να δίνει ονόματα και να περιμένει πώς αντιδρούν οι άλλοι, να πάρει τηλέφωνο τον Μητσοτάκη και να του πει: Παίρνω πίσω τον νόμο Παππά, εν ανάγκη διώχνω και τον υπουργό, έναν υπουργό που όντως παρέβη τον νόμο -κάτι που το Σύνταγμα είχε αναθέσει στο ΕΣΡ πήγε να το πάρει αυτός σαν αρμοδιότητα- παρέβη τον νόμο σύμφωνα με τα νομικά δεδομένα της χώρας» πρόσθεσε.

«Να παρθεί πίσω ο νόμος Παππά και να ζητήσουμε από τη ΝΔ να μας πει ένα όνομα. Σ' αυτή την περίπτωση η ΝΔ δε μπορεί να πει όχι, γιατί αν πει όχι εκτίθεται» είπε, υπογραμμίζοντας: «Όλος ο νόμος Παππά πρέπει να πάει πίσω, γιατί το σκεπτικό αυτού του νόμου ήταν να παραμερίσουμε το ΕΣΡ».

Για την καθυστέρηση στη συγκρότηση του ΕΣΡ ευθύνη έχουν ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και η ΝΔ και η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να συνεχισθεί, υποστηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη «παραμένει σταθερή στη θέση της για την ανάγκη άμεσης ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Επίσης παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας για την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ, το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει σχετική ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι το κόμμα είχε ζητήσει και στην προηγούμενη σχετική Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, να προηγηθεί της συζήτησης για την συγκρότηση του ΕΣΡ, η επικείμενη τότε απόφαση του ΣτΕ. «Είναι προφανές ότι μετά από την απόφαση του Δικαστηρίου, το ΕΣΡ (και μόνον αυτό), έχει την πλήρη αρμοδιότητα για τον διαγωνισμό και την χορήγηση των αδειών. Επομένως είναι αυτονόητο ότι πριν τη Διάσκεψη των Προέδρων, η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία να συμμορφώνεται με το πλαίσιο της απόφασης του ΣτΕ. Εδώ δεν χωρούν νέες τυχοδιωκτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση», τονίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Όσο για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ΕΣΡ -και ιδίως για την θέση του Προέδρου- σύμφωνα με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, θα πρέπει να έχουν την ευρεία αποδοχή των πολιτικών κομμάτων (σύμφωνα με το Σύνταγμα), αλλά και να παράσχουν την εγγύηση για μια αξιόπιστη λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής. «Επομένως είναι δεδομένη η αρνητική θέση μας για το πρόσωπο του κ. Πολύδωρα, πρόσωπο που τελείως διαφορετικές λογικές σηματοδοτεί και άλλες σκοπιμότητες εξυπηρετεί», σημειώνει.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πραγματικά συναινετικές προτάσεις για τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν το ΕΣΡ. Προτείνουμε μάλιστα να προηγηθεί της συγκρότησης η ακρόασή τους από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής», καταλήγει η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Το Ποτάμι θα επιμείνει στην πρότασή του για συγκρότηση του ΕΣΡ χωρίς πρόσωπα από το παλιό κομματικό παρελθόν. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, συζήτησε και εκτίμησε ότι μια καλή λύση για το ΕΣΡ θα ήταν αυτή τη στιγμή ο Γιάννης Τζαννετάκος. Καλούμε τα άλλα κόμματα να ανοίξουν και αυτά τα χαρτιά τους. Όμως το ένα θέμα είναι το ΕΣΡ και το άλλο είναι τι θα κληθεί να εφαρμόσει το ΕΣΡ. Εμείς λέμε ότι δεν αποτελεί βάση ο νόμος Παππά. Έχει καταπέσει και στη συνείδηση της κοινωνίας και βέβαια δεν τον αποδεχόμαστε. Επιμένουμε περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι και περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το περιστύλιο της Βουλής σε δημοσιογράφους σχετικά με τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Δημοφιλή