ΔΙΕΘΝΕΣ
01/11/2016 16:43 EET | Updated 01/11/2016 16:45 EET

Ο πάπας αποκλείει το ενδεχόμενο της χειροτονίας γυναικών ιερέων

AFP via Getty Images
Pope Francis talks with journalists aboard a plane during the flight back from Malmo to Rome, on November 1, 2016, after a two-days visit in Sweden. / AFP / POOL / ETTORE FERRARI (Photo credit should read ETTORE FERRARI/AFP/Getty Images)

Ο πάπας Φραγκίσκος απέκλεισε το ενδεχόμενο να χειροτονηθούν γυναίκες ιερείς στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, τονίζοντας ότι την «τελευταία λέξη» για το θέμα αυτό την είπε ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ κι η απαγόρευση δεν προβλέπεται να αρθεί.

Ο ποντίφικας ρωτήθηκε για το θέμα αυτό ενώ επέστρεφε στο Βατικανό από τη Σουηδία. Μια Σουηδέζα δημοσιογράφος παρατήρησε ότι επικεφαλής της Λουθηρανικής Εκκλησίας είναι μια γυναίκα και τον ρώτησε αν πιστεύει ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θα επιτρέψει τη χειροτονία γυναικών μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

«Ο άγιος πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ είπε την τελευταία, ξεκάθαρη λέξη και αυτό ισχύει», απάντησε ο πάπας.

Ο Φραγκίσκος αναφερόταν σε μια αποστολική επιστολή του Ιωάννη Παύλου Β΄, του 1994, όπου απέκλειε το ενδεχόμενο να χειροτονηθούν γυναίκες ιερείς.

Η δημοσιογράφος ωστόσο επέμεινε, ρωτώντας: «Όμως (η απαγόρευση) είναι για πάντα; (Δεν θα επιτραπεί) ποτέ, ποτέ;»

Ο πάπας απάντησε: «Αν διαβάσουμε προσεκτικά τη διακήρυξη του αγίου Ιωάννη Παύλου του Β΄, κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχει επαναλάβει αυτή τη θέση του και το παρελθόν, ωστόσο οι υποστηρικτές της χειροτονίας των γυναικών ελπίζουν ότι στο μέλλον ίσως η να ανατραπεί αυτή η απόφαση, κυρίως λόγω της έλλειψης ιερέων σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία διδάσκει ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να γίνουν ιερείς, επειδή ο Ιησούς σκοπίμως διάλεξε για μαθητές του μόνο άνδρες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post