ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/11/2016 06:03 EET | Updated 01/11/2016 07:43 EET

Παραλήρημα του Έντι Ράμα: Αλβανός έσωσε την Ακρόπολη από βομβαρδισμό των Βενετών

ASSOCIATED PRESS
Albanian Prime Minister Edi Rama speaks during the Business Forum Serbia - Albania, in the town of Nis, Serbia, Friday, Oct. 14, 2016. Serbian and Albanian politicians and businessmen are meeting in Nis as part of efforts to boost ties between Balkan rivals and help stabilise the troubled region. (AP Photo/Darko Vojinovic)

Συνέχεια στην αντιπαράθεση με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τη Χειμάρρα έδωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, με προκλητική ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, στην οποία βάζει στην υπόθεση και την ίδια την...Ακρόπολη.

Σύμφωνα με το himara.gr, η μετάφραση έχει ως εξής:

«Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και 1925 ο Έλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος - Ραγκαβής, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός") μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του Αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δουσμανη (Gjergj Dushmani) o οποίος το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά».

«Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνοι, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Και ακριβώς έτσι, αν η Χιμάρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και με την ελληνική γλώσσα ως «κοινή διάλεκτο» της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία, μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός».

Υπενθυμίζεται πως η Ακρόπολη επλήγη από τα κανόνια του Μοροζίνι τον Σεπτέμβριο του 1687, με αποτέλεσμα έκρηξη σε πυριτιδαποθήκη και πρόκληση τεράστιων ζημιών.

Sponsored Post