ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/11/2016 03:14 EET | Updated 01/11/2016 04:37 EET

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Τρίτη 1 Νοεμβρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1) Από αδιέξοδο σε αδιέξοδο

Δεν επίκειται ανασχηματισμός, ούτε επισπεύδεται υπογραμμίζουν κυβερνητικοί παράγοντες αναφερόμενοι στην αποστολή σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων στο ΣτΕ, τα οποία από μέσα ενημέρωσης παρουσιάζονται ως κανονικά Προεδρικά Διατάγματα.

Στην πραγματικότητα το Μαξίμου ετοιμάζει το έδαφος για τις αλλαγές στη δομή του κυβερνητικού σχήματος, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί. Αλλά δεν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό, καθώς όλα δείχνουν ότι θα περιμένει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τα σχέδια δημιουργείται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υπουργείο Ενέργειας και υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Γίνεται επίσης ανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού και μετονομασία άλλων υπουργείων. Ακόμη, δημιουργείται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο συγκροτείται από την γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και θα επανδρωθεί από το μεταφερόμενο προσωπικό της εν λόγω γενικής γραμματείας. Επίσης, ανασυστήνεται το υπουργείο Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015 με άλλα υπουργεία. 

3) Αθώοι οι κατηγορούμενοι για τον φονικό εμπρησμό της MARFIN

Ομόφωνα αθώοι, με ανάλογη απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, οι δύο κατηγορούμενοι για τις εμπρηστικές επιθέσεις στην Τράπεζα ΜΑΡΦΙΝ, που κόστισε τη ζωή τριών υπαλλήλων και στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, στις 5 Μαίου 2010, κατά την διάρκεια του ογκώδους συλλαλητηρίου κατά του πρώτου μνημονίου.

Και οι δύο κατηγορούμενοι, από την πρώτη στιγμή που συνελήφθησαν ως υπαίτιοι για τα δύο περιστατικά, περίπου ένα χρόνο μετά, αρνήθηκαν πως είχαν οποιαδήποτε σχέση με όσα τους αποδίδονται στην δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους και η οποία ουσιαστικά σχηματίστηκε με αφορμή ανώνυμη επιστολή που είχε φτάσει στην Ασφάλεια.

4) Ακόμη ένα πλήγμα στην οικονομία. Κλείνει το εργοστάσιο της PEPSICO-ΗΒΗ στα Οινόφυτα

Διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της στα Οινόφυτα ανακοίνωσε η PEPSICO-HBH.

Η απόφαση της Pepsico να διακόψει τη λειτουργία του εργοστασίου επηρεάζει 65 άτομα, 51 εκ των οποίωνέχουν απορροφηθεί από άλλες εταιρείες του ομίλου, ενώ στα υπόλοιπα 14 άτομα έχει στην ουσία εφαρμοσθεί ένα «πακέτο» εθελουσίας εξόδου. Τα αναψυκτικά για την εγχώρια αγορά θα εισάγονται πλέον για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

5) Παράταση της προθεσμίας για ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών από ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ

Μέχρι την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016 παρατείνεται η εφαρμογή του Προγράμματος Ευνοϊκής Ρύθμισης Οφειλών της ΕΥΔΑΠ, το οποίο έληγε σήμερα 31 Οκτωβρίου, λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος και προσέλευσης του καταναλωτικού κοινού, αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η εταιρεία.

Την παράταση για άλλους δύο μήνες, έως την 31η Δεκεμβρίου 2016, του ευνοϊκού προγράμματος διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή αποφάσισε και το ΔΣ της ΔΕΗ. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μέχρι και σήμερα, οπότε έληγε η προηγούμενη προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση, έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους περισσότεροι από 510.000 πελάτες, με συνολικό ύψος οφειλής άνω του 1,335 δισ. ευρώ.

Sponsored Post