ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/11/2016 14:49 EET | Updated 01/11/2016 16:34 EET

Προσφυγικό και οικονομικά ζητήματα για την Περιφέρεια στη συνάντηση Τσίπρα με Τζιτζικώστα

Eurokinissi

«Μπορούμε να λύνουμε από κοινού τα προβλήματα της καθημερινότητας», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια συνάντηση όπου τίθενται τα θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος σε περιφερειακό επίπεδο, η πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ και η ένταξη έργων υποδομών, καθώς και ζητήματα περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης της Περιφέρειας και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Σε ανάρτηση του στο Twitter αναφορικά με την συνάντηση με τον κ. Τζιτζικώστα τον οποίο υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου λίγα λεπτά μετά τις 17:00, ο κ. Τσίπρας αναφέρει: «Υποδέχτηκα τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απ. Τζιτζικώστα. Μπορούμε να λύνουμε από κοινού τα προβλήματα της καθημερινότητας».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την έναρξη της συνάντησης, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι ήθελε να τον ενημερώσει για τα θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, θέματα οικονομίας, θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών. Ο περιφερειάρχης είπε ότι η καθημερινότητα των πολιτών μπορεί να βελτιωθεί, όμως χρειάζεται γι' αυτό και τη βοήθεια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας τον περιφερειάρχη, εξέφρασε τη χαρά του για την πρωτοβουλία του κ. Τζιτζικώστα να συναντηθούν, και να συνεργαστούν, γιατί, όπως σημείωσε, είναι σημαντικό να συνεργαζόμαστε και να λύνουμε πράγματα τα οποία μπορούμε από κοινού να επιλύουμε.

Ο κ. Τζιτζικώστας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, στο ερώτημα, εάν είδε διάθεση συνεργασίας εκ μέρους του πρωθυπουργού για την επίλυση των θεμάτων που τέθηκαν, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας απάντησε πως «ναι, οι προθέσεις είναι καλές, περιμένουμε τώρα να δούμε ότι όλα όσα συζητήσαμε θα προχωρήσουν και στην πράξη».

Ειδικότερα, μετά τη «θεσμική», όπως είπε, συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό (και στην οποία συμμετείχαν και ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης), ο Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε ότι τον ενημέρωσε για μια σειρά από ζητήματα της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, «ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως είναι κάποια προβλήματα στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, ζητήματα που αφορούν στην αναβάθμιση των υποδομών της Κεντρικής Μακεδονίας, θέματα και προτάσεις που έκανα στον πρωθυπουργό για την ανάσχεση του φαινομένου της ανεργίας και ταυτόχρονα την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

Ο περιφερειάρχης είπε ότι μεγάλη συζήτηση έγινε και για το ζήτημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού, «όπου σήμερα η Κεντρική Μακεδονία», όπως πρόσθεσε, «σηκώνει δυσανάλογο βάρος απ’ αυτό που της αναλογεί και ζήτησα να προχωρήσει άμεσα ο αναλογικός επιμερισμός των προσφύγων και των μεταναστών σε ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα»

«Νομίζω», συνέχισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, «θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα οι λύσεις για τα ζητήματα αυτά», τονίζοντας πως «για μας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε πρώτη προτεραιότητα η επίλυση ζητημάτων που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας».

«Ναι, οι προθέσεις είναι καλές, περιμένουμε τώρα να δούμε ότι όλα όσα συζητήσαμε θα προχωρήσουν και στην πράξη», τόνισε, ερωτηθείς αν είδε να υπάρχει διάθεση για συνεργασία για την επίλυση των θεμάτων που έθεσε.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει ενδεχόμενο επανόδου του στην κεντρική πολιτική σκηνή μέσω αξιοποίησης του σε κάποια κυβερνητική θέση, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας απάντησε: «Να ’στε καλά, σας ευχαριστώ, ελάτε τώρα».

Ερωτηθείς, τέλος, εάν συζήτησαν για την συνταγματική αναθεώρηση, είπε πως «όχι δεν κάναμε άλλη συζήτηση».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post