ΕΙΔΗΣΕΙΣ
01/11/2016 13:49 EET | Updated 01/11/2016 14:27 EET

ΥΠΕΞ: Η αλβανική ηγεσία ναρκοθετεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Eurokinissi

«Οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται urbi et orbi ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια, την ίδια στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη, ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους» απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο αλβανικό ΥΠΕΞ με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα και στην οποία υπεραμύνθηκε των σχεδιασμένων κατεδαφίσεων σπιτιών των Ελλήνων ομογενών στη Χειμάρρα.

«Tα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας εστάλησαν σε άτομα, που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για μία μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Oι σχετικές χθεσινές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων παραπέμπουν σε παρωχημένες συλλογιστικές, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ισχύοντα πρότυπα προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων σε σύγχρονα, δημοκρατικά και ευρωπαϊκά κράτη.

Η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την προστασία την Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Ανεβάζει τους τόνους το αλβανικό ΥΠΕΞ για τις κατεδαφίσεις στην Χειμάρρα