ΕΙΔΗΣΕΙΣ
02/11/2016 07:39 EET | Updated 02/11/2016 08:53 EET

Λαβρόφ: Είμαστε κατά των τεχνητών προθεσμιών στο Κυπριακό και των επεμβάσεων στις διαπραγματεύσεις

Eurokinissi

Βιώσιμη λύση στο Κυπριακό δεν νοείται με συνέχιση της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας περιόδου όπου αντιμετωπίζουμε παράλληλες προκλήσεις, σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία και την κρίση ασφάλειας και πρέπει να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις εποικοδομητικές σε αυτές τις κρίσεις, και αυτές οι λύσεις βρίσκονται μόνο μέσα από τον κοινό διάλογο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα πρόσθεσε πως η συνεργασία Ελλάδας- Ρωσίας στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού και της οικονομικής συνεργασίας πρέπει να συνεχιστούν, συμπληρώνοντας ότι θεωρεί πως τα επόμενα έτη πρέπει να είναι έτη πολύ στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Από πλευράς του, ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις καλές, όπως τις χαρακτήρισε, προοπτικές συνεργασίας στην ενέργεια και στο εμπόριο, ενώ αναφέρθηκε εκτενέστερα στο Κυπριακό, λέγοντας πως, όπως και στη Συρία, πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στον ΟΗΕ. Επίσης, εξέφρασε την αντίθεση της Ρωσίας στις «τεχνητές προθεσμίες επίλυσης του Κυπριακού» και στις επεμβάσεις στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

«Και σήμερα και στο μέλλον θα συζητήσουμε με τους Έλληνες εταίρους μας τους τρόπους επίλυσης των διενέξεων και συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή. Στην περίπτωση της Συρίας και του Κυπριακού, πιστεύουμε ότι το κυριότερο είναι να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα που έγιναν κατά την υιοθέτηση των σχετικών Ψηφισμάτων Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είμαστε ισχυρά προσηλωμένοι στις αρχές που είναι απαραίτητες αρχές του Κυπριακού, είμαστε ενάντια στις ιδέες επανεξέτασης αυτών των αρχών, της καινούργιας ερμηνείας αυτών των αρχών, να τεθούν τεχνητές προθεσμίες επίλυσης του Κυπριακού. Και βεβαίως είμαστε κατά των επεμβάσεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.