ΔΙΕΘΝΕΣ
03/11/2016 08:41 EET | Updated 03/11/2016 08:41 EET

Βασανιστήρια της ιταλικής αστυνομίας εις βάρος προσφύγων καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Simona Granati via Getty Images
ROME, ITALY - AUGUST 11: Migrants are taken in bus to a police station for identification during police checks in via Cupa, the tent city where many migrants mostly Somalis and Eritreans have gathered following the closure of the former 'Baobab' centre for migrants on the Tiburtina, on August 11, 2016 in Rome, Italy. (Photo by Simona Granati/Corbis via Getty Images)

Η Ιταλία έχει διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ενδέχεται να ισοδυναμούν με βασανιστήρια σε ορισμένες περιπτώσεις καθώς προσπαθεί να εξετάσει τις υποθέσεις δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που φτάνουν μέσω θαλάσσης στη χώρα από την Αφρική, ανέφερε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, στην οποία περιλαμβάνονται και καταγγελίες για ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ και σεξουαλικά βασανιστήρια σε λίγες περιπτώσεις που αφορούν πρόσφυγες που αρνήθηκαν να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.

Η Ιταλία έχει γίνει το κυριότερο σημείο άφιξης ανθρώπων που φεύγουν από την Αφρική για να γλιτώσουν τις διώξεις και τη φτώχεια, η πλειονότητα των οποίων διασχίζει τη Μεσόγειο από τη Λιβύη αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

«Οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ιταλία να εμφανιστεί “σκληρή” απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες έχει οδηγήσει σε παράνομες απελάσεις και σε κακοποιήσεις, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ισοδυναμούν με βασανιστήρια», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

«Στο πλαίσιο της αποφασιστικότητάς τους να περιορίσουν την περαιτέρω μετακίνηση των προσφύγων και των μεταναστών σε άλλες χώρες μέλη, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν οδηγήσει τις ιταλικές αρχές στα όριά τους και πέρα από τη νομιμότητα», τονίζει ο Ματέο ντε Μπέλις, συντονιστής της έκθεσης.

Πολλοί πρόσφυγες αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους μόλις φτάνουν στο ιταλικό έδαφος προκειμένου να μπορέσουν να εγκατασταθούν ή να καταθέσουν αίτηση για την παροχή ασύλου στην ευρωπαϊκή χώρα της επιλογής τους.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι πήρε μαρτυρίες από περισσότερους από 170 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ιταλία από τον Ιούλιο του 2015. Οι περισσότεροι από αυτούς αρνήθηκαν να δώσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και δεν ανέφεραν ότι είχαν κάποιο πρόβλημα. Όμως 24 άνθρωποι ισχυρίστηκαν ότι τους κακοποίησε η αστυνομία.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, ένας άνδρας που αναφέρεται μόνο με το όνομα Άνταμ, ηλικίας 27 ετών από το Νταρφούρ του Σουδάν, κατήγγειλε ότι η ιταλική αστυνομία τον χτύπησε και τον υπέβαλε σε ηλεκτροσόκ, προτού τον αναγκάσει να βγάλει τα ρούχα του και τον κακοποιήσει.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας εξηγεί ότι αυτή η συμπεριφορά ισοδυναμεί με βασανιστήρια βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων. Επίσης καταγγέλλει ότι κάποιοι άνθρωποι κρατήθηκαν αυθαίρετα.

Τα θύματα αυτών των κακοποιήσεων δεν θέλησαν να υποβάλλουν μηνύσεις, διευκρίνισε ο ντε Μπέλις, όμως η Διεθνής Αμνηστία ενημέρωσε για τα γεγονότα το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών με επιστολή της, στην οποία δεν έχει ακόμη λάβει απάντηση.

Ο Ιταλός ερευνητής της μη κυβερνητικής οργάνωσης παραδέχθηκε ότι η Διεθνής Αμνηστία δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώνει «κάθε λεπτομέρεια κάθε ξεχωριστής υπόθεσης», όμως «σίγουρα είμαστε σε θέση να πούμε ότι υπάρχει πρόβλημα υπερβολικής χρήσης βίας από την αστυνομία».

Παράλληλα στην έκθεση καταδικάζεται η διαδικασία η οποία ακολουθείται στα hotspots προκειμένου να διαχωρίζονται οι αιτούντες άσυλο από τους ανθρώπους που θεωρούνται παράτυποι μετανάστες.

«Άνθρωποι συχνά εξουθενωμένοι και τραυματισμένοι από το ταξίδι τους και χωρίς πρόσβαση σε επαρκή πληροφόρηση ή συμβουλές για τις διαδικασίες υποβολής αίτησης ασύλου πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήσεις οι οποίες ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο μέλλον τους», υπογραμμίζει η οργάνωση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post