ΔΙΕΘΝΕΣ
03/11/2016 06:38 EET | Updated 03/11/2016 08:25 EET

Η Βρετανία μπορεί να αλλάξει γνώμη για το Brexit και μετά την εκκίνηση των διαδικασιών, τονίζει αυτός που συνέταξε το Άρθρο 50

Reuters

Η Βρετανία θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη για το Brexit ακόμα και αφού εκκινήσει τις επίσημες διαδικασίες του «διαζυγίου» της με την ΕΕ, είπε στο BBC ο άνθρωπος που συνέταξε το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας.

Η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, έχει πει πως θα επικαλεστεί το Άρθρο 50 στα τέλη Μαρτίου, ξεκινώντας μια διαπραγμάτευση δύο ετών.

«Μπορείς να αλλάξεις γνώμη ενώ η διαδικασία είναι σε εξέλιξη» είπε ο Τζον Κερ, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στην ΕΕ, ο οποίος συνέταξε το Άρθρο 50, μιλώντας στο BBC.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αν μια χώρα αποφάσιζε πως τελικά δεν θέλει να αποχωρήσει, όλοι θα ενοχλούνταν πολύ επειδή θα έβλεπαν μια σπατάλη χρόνου. Μπορεί να προσπαθούσαν να επιβάλουν ένα πολιτικό κόστος, αλλά από νομικής πλευράς δεν μπορούν να επιμείνουν ότι πρέπει να φύγεις».

Το Ανώτερο Δικαστήριο αποφάσισε την Πέμπτη πως η Μέι πρέπει να πάρει την έγκριση της Βουλής πριν επικαλεστεί το Άρθρο 50, το οποίο τόσο οι ενάγοντες όσο και η κυβέρνηση έχουν πει πως είναι μη αναστρέψιμο εφόσον ενεργοποιηθεί.

Ο γενικός εισαγγελέας, Τζέρεμι Ράιτ, είπε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον προηγούμενο μήνα ότι η ενημέρωση περί ενεργοποίησης του Άρθρου 50 – πιθανώς μέσω επιστολής από τη Μέι- είναι μη αναστρέψιμη.

Ο Κερ, που, σύμφωνα με το BBC, είναι σύμβουλος της κυβέρνησης της Σκωτίας, είπε πως το Άρθρο 50 δεν είναι «μη αναστρέψιμο». Αν το Άρθρο 50 μπορεί να «ανακληθεί», τότε οι διαπραγματεύσεις της Βρετανίας για το Brexit θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ένα σημαντικά διαφορετικό μονοπάτι.

Ο Κερ θέλει είτε η Βουλή είτε το κοινό- μέσω εκλογών ή δεύτερου δημοψηφίσματος- να επανεξετάσουν την απόφαση αποχώρησης από την ΕΕ μέσα σε έναν χρόνο ή 18 μήνες, σύμφωνα με το BBC.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, αν η Σκωτία ψήφιζε υπέρ της ανεξαρτησίας, πιθανότατα θα γινόταν γρήγορα δεκτή στην ΕΕ.

Sponsoed Post