ΔΙΕΘΝΕΣ
03/11/2016 09:12 EET | Updated 03/11/2016 09:12 EET

Σφίγγει όλο και περισσότερο ο κλοιός για τους τζιχαντιστές στη Μοσούλη, ενώ ο ηγέτης του ISIS υπόσχεται νίκη

ASSOCIATED PRESS
In this Tuesday, Nov. 1, 2016 photo, Iraqi special forces soldiers try to find cover as they take fire from Islamic State militants in Gogjali, an eastern district of Mosul, Iraq. Iraqi special forces paused their advance in the eastern district of Mosul on Wednesday to clear a neighborhood of any remaining Islamic State militants, killing at least eight while carrying out house-to-house searches. (AP Photo/Marko Drobnjakovic)

Με ιρακινά στρατεύματα να δίνουν πλέον μάχες εντός της, ελεγχόμενης από το ISIS, Μοσούλη, ο ηγέτης του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, είπε στους υποστηρικτές του να πολεμήσουν μέχρι θανάτου σε αυτό που χαρακτήρισε πόλεμο κατά του σιιτικού Ισλάμ, των δυτικών «σταυροφόρων» και των σουνιτικών χωρών - «αποστατών», της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Εκφράζοντας την πεποίθησή του για τη νίκη, παρά το ότι απέναντι στις μερικές χιλιάδες μαχητές του ISIS που βρίσκονται στη Μοσούλη βρίσκεται μια ευρεία συμμαχία ιρακινών και διεθνών δυνάμεων, ο αλ Μπαγκντάντι κάλεσε τους τζιχαντιστές να «σπείρουν όλεθρο».

Επίσης, τους προέτρεψε να στοχεύσουν την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, σουνιτικές μουσουλμανικές δυνάμεις που είπε πως έχουν μπει στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Αυτή η μαινόμενη μάχη και ο ολοκληρωτικός πόλεμος, και η μεγάλη τζιχάντ που δίνει το έθνος του Ισλάμ σήμερα, απλά ενισχύει την πίστη μας, με το θέλημα του Θεού, και την πίστη μας πως όλα αυτά είναι το προοίμιο της νίκης» είπε σε ηχογραφημένο μήνυμα που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Τακτικά ιρακινά στρατεύματα και ειδικές δυνάμεις, σιιτικές πολιτοφυλακές, Κούρδοι μαχητές πεσμεργκά και άλλες ομάδες, με την υποστήριξη αεροπορικών πληγμάτων των ΗΠΑ, άρχισαν την εκστρατεία για την ανακατάληψη της Μοσούλης πριν από δύο εβδομάδες.

Η ανάκτηση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας θα σηματοδοτούσε την ήττα της ιρακινής πτέρυγας του «χαλιφάτου», τη δημιουργία του οποίου είχε ανακοινώσει από τζαμί στη Μοσούλη πριν από δύο χρόνια. Το Ισλαμικό Κράτος επίσης κατέχει τμήματα της Συρίας.

Στο μεταξύ, οι Σιιτικές Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης επιδιώκουν να αποκόψουν τη δυτική οδό ανεφοδιασμού της Μοσούλης την Πέμπτη, δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης πολιτοφυλακής στην ιρακινή τηλεόραση.

«Σήμερα, με το θέλημα του Θεού, είναι η ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος των επιχειρήσεων των Χασίντ (Λαϊκή Κινητοποίηση) – που είναι η αποκοπή της οδού ανεφοδιασμού του εχθρού μεταξύ του Ταλ Αφάρ και της περιοχής Μουχαλαμπίγια» είπε ο Χαντί αλ Αμίρι, επικεφαλής της Οργάνωσης Μπαντρ.

Το Ταλ Αφάρ βρίσκεται περίπου 55 χλμ δυτικά της Μοσούλης, στον δρόμο προς τις ελεγχόμενες από το ISIS περιοχές της γειτονικής Συρίας. Η αποκοπή της δυτικής οδού θα αφήσει το ISIS αποκομμένο από τέσσερις πλευρές.

(με πληροφορίες από Reuters)