ΕΙΔΗΣΕΙΣ
03/11/2016 05:52 EET | Updated 03/11/2016 06:41 EET

Ένα «τέρας» στους ουρανούς της Ισλανδίας: Όταν το Βόρειο Σέλας έγινε...δράκος

D. Necchi www.davnec.eu

Οι ρομαντικοί μπορεί να δουν ένα δείγμα απόμακρης, γραφικής ομορφιάς των ουρανών, οι πιο «επιστημονικά» προσανατολισμένοι θα θαυμάσουν το μεγαλείο ενός μοναδικού φυσικού φαινομένου - και οι έχοντες γνώση περί της μυθολογίας των λαών του μακρινού Βορρά (ή/ και της metal μουσικής!) ίσως σκεφτούν το ερπετό Γιόρμουγκαντ, που, σύμφωνα με τον θρύλο, προορίζεται να δηλητηριάσει ουρανό, θάλασσα και γη, και να σκοτωθεί από τον θεό του κεραυνού, Θωρ, κατά το Ράγκναροκ των Βίκινγκς- το «Λυκόφως των Θεών» (ο ίδιος ο Θωρ προορίζεται να πεθάνει από το δηλητήριό του λίγα βήματα πιο πέρα): Σε κάθε περίπτωση, το Βόρειο Σέλας εμφανίζεται όπως δεν το έχετε ξαναδεί σε φωτογραφία που ανέβασε στην ιστοσελίδα της η ESA, όπου θυμίζει έναν δράκο στους ουρανούς.

«Οδοντωτές λωρίδες σε αποχρώσεις σκούρου και ανοιχτού πράσινου, μπλέκονται με φωτεινά κομμάτια άσπρου, δημιουργώντας μία σπείρα που θυμίζει κάπως ένα ουράνιο ερπετό που κουλουριάζεται στον ουρανό, παραμονεύοντας απειλητικά πάνω από την κοιμώμενη πόλη» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Οι λάμψεις πράσινου στον ουρανό είναι ένα σέλας, το οποίο είναι ορατό όταν μεγάλες ριπές ενεργητικών ατομικών σωματιδίων που φεύγουν από τον Ήλιο και «χτυπούν» την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Αυτά τα σωματίδια φιλτράρονται μέσα από τα προστατευτικά επίπεδα που περικλείουν την Γη- όπως η μαγνητόσφαιρα, η περιοχή του διαστήματος που κυριαρχείται από το μαγνητικό πεδίο- και αλληλεπιδρούν με τα σωματίδια του αέρα που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Τμήματα της ατμόσφαιρας ακολούθως ακτινοβολούν φωτεινά και τρομακτικά, γεμίζοντας τους ουρανούς μας με εκπληκτικούς κυματισμούς και λάμψεις χρωμάτων.

Το σέλας συχνά αναφέρεται ως «τα βόρεια φώτα» (aurora borealis), αλλά λαμβάνει χώρα τακτικά και σε νοτιότερα μήκη (aurora australis). Καλύτερα φαίνονται από περιοχές όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ανταρκτική και η Νότια Αμερική για τα νοτιότερα μήκη και ο Καναδάς, η Αλάσκα, η Σκανδιναβία και  Ισλανδία (βόρεια).

Το φαινόμενο είναι ορατό μόνο σε γεωγραφικά μήκη στους πόλους και κοντά σε αυτούς, επειδή τα φορτισμένα σωματίδια ταξιδεύουν προς τη Γη μέσα από γραμμές του μαγνητικού πεδίου που συναντούν τον πλανήτη μας στους πόλους.

Η εικόνα δείχνει το Selfoss, μία πόλη στην νότια Ισλανδία, στον ποταμό Ölfusá (ορατός στο προσκήνιο). Τραβήχτηκε από τον φωτογράφο Davide Necchi στις 27 Αυγούστου 2015. Αυτό το συγκεκριμένο σέλας συνδέεται με μία ηλιακή καταιγίδα, που προκάλεσε μία ιδιαιτέρως μεγάλη και ξαφνική έκρηξη σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μας. Σαν αποτέλεσμα, οι λάμψεις ήταν έντονες και ασυνήθιστα φωτεινές, εμφανιζόμενες απότομα στον εσπερινό ουρανό πριν γίνει τελείως σκοτεινός.