ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση με το βλέμμα στραμμένο σε Εurogroup και ΕuroWorking Group για τον δεύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων

Euclid Tsakalotos, Greece's finance minister, looks on following a news conference after a Eurogroup meeting in Brussels, Belgium, on Monday, May 9, 2016. The euro area and the International Monetary Fund will assess whether Greek Prime Minister Alexis Tsipras has made enough budget-tightening commitments to gain another disbursement of emergency loans. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images
Euclid Tsakalotos, Greece's finance minister, looks on following a news conference after a Eurogroup meeting in Brussels, Belgium, on Monday, May 9, 2016. The euro area and the International Monetary Fund will assess whether Greek Prime Minister Alexis Tsipras has made enough budget-tightening commitments to gain another disbursement of emergency loans. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Με το βλέμμα στραμμένο στις συνεδριάσεις του Eυrogroup και του EuroWorking Group βρίσκεται η κυβέρνηση, περιμένοντας να πάρει «γεύση» των προθέσεων που θα έχουν οι δανειστές κατά το δεύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων στην Αθήνα από τις 14 Νοεμβρίου.

Στις δύο συνεδριάσεις αναμένεται να γίνει η αποτίμηση τόσο του πρώτου γύρου διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, αλλά και της δουλειάς που έχει γίνει αυτές τις ημέρες με τα τεχνικά κλιμάκια.

Το οικονομικό επιτελείο περιμένει από τις συνεδριάσεις να μάθει την άποψη των δανειστών σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης, αλλά και τις προθέσεις τους αναφορικά με την ατζέντα των συνομιλιών.

Της συνεδρίασης της 7ης Νοεμβρίου θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου ο επικεφαλής του Τόμας Βίζερ θα ενημερώσει για το σημείο στο οποίο έχουν φτάσει οι εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θ

Στην πρώτη γραμμή παραμένουν τα εργασιακά, η υλοποίηση του ασφαλιστικού, αλλά και τα δημοσιονομικά, καθώς έως τις 21 Νοεμβρίου πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2017.

Κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι στη διαπραγμάτευση δεν θα ανοίξει και πάλι το ασφαλιστικό, ενώ διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων καθώς τα στοιχεία δείχνουν υπεραπόδοση των εσόδων στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα καλυφθούν οι όποιες αποκλίσεις.

Από την πλευρά των πιστωτών ο «προβληματισμός» παραμένει σχετικά με το δημοσιονομικό κενό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ το 2017 από την εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και για αυτό ζητούν παρεμβάσεις και επανεξέταση κοινωνικών επιδομάτων.

Όπως και να έχει η κυβέρνηση επιθυμεί η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Ωστόσο το γεγονός ότι οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δανειστές να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, «τραβώντας» τη και μέσα στο 2017.

Η καθυστέρηση αυτή για την Ελλάδα θα σημαίνει ακόμα μια αναβολή στη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως είναι το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων ενώ όψει των εκλογικών αναμετρήσεων το 2017 σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, την Ολλανδία (15 Μαρτίου), τη Γαλλία (23 Απριλίου και 7 Μαΐου) και τη Γερμανία (αναμένονται τον Σεπτέμβριο ή, το αργότερο, ως τις 22 Οκτωβρίου).

«Φιλόδοξο αλλά εφικτό» να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση εντός του 2016

Πριν από το τέλος Νοεμβρίου πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου να υπάρξουν τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, δηλώνει από την πλευρά του ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος σήμερα από τις Βρυξέλλες.

«Είναι φιλόδοξο, αλλά εφικτό», τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο ότι όλα θα πρέπει να έχουν μπει στη θέση τους «ταυτόχρονα» έως τις 5 Δεκεμβρίου, δηλαδή η συμφωνία για το χρέος και μια καταρχήν συμφωνία για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Τόνισε, ωστόσο παράλληλα: «Δεν είναι το τέλος του κόσμου αν δεν συμβεί αυτό. Δεν είναι καταστροφή».

Στη συνέχεια σημείωσε ότι χρειάζονται σημαντικές προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση εντός του 2016. «Δεν είναι εύκολο, καθώς υπάρχουν ζητήματα που απαιτούν σημαντικές πολιτικές συζητήσεις, όπως για παράδειγμα η αγορά εργασίας και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το 2017-2018».

Εξάλλου, εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι οι αναφορές στην επιστολή Ντάισελμπλουμ για το ασφαλιστικό, ερμηνεύτηκαν ως μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. «Πρέπει να ήταν κακή μετάφραση από το google translate από τα ολλανδικά στα ελληνικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιβεβαίωσε ότι η επόμενη αποστολή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα θα είναι περί τα μέσα Νοεμβρίου.

Popular in the Community