ΔΙΕΘΝΕΣ
08/11/2016 14:20 EET | Updated 08/11/2016 14:21 EET

Πώς ψηφίζουν οι αστροναύτες;

NASA NASA / Reuters
Astronaut Shane Kimbrough, attached to a work platform on the end of the Space Shuttle Endeavour's robotic arm, lubricates the Latching End Effector snare at the end of the space station's robot arm during his spacewalk in this view from NASA TV November 20, 2008. REUTERS/NASA TV (UNITED STATES). FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.

Μπορεί ορισμένοι να σκέφτονται να απέχουν από τις φετινές, κρίσιμες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή το εκλογικό κέντρο δεν είναι κοντά στο σπίτι τους και πρέπει να πάρουν το αμάξι ή το λεωφορείο, όμως κάποιοι θα κάνουν τα πάντα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ακόμα και εάν δεν πατούν σε... γήινο έδαφος.

Σύμφωνα με την NASA, οι αστροναύτες θα μπορούν να ψηφίσουν, εάν φυσικά είχαν προνοήσει ένα χρόνο νωρίτερα να διεκπεραιώσουν ορισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε το 2015 για τους ναύτες του διαστήματος, όταν κλήθηκαν να αποφασίσουν εάν θα απέχουν και στην αντίθετη περίπτωση να επιλέξουν σε ποιες εκλογές θα θέλουν να συμμετάσχουν (τοπικές, πολιτειακές, ομοσπονδιακές).

Έπειτα, έξι μήνες πριν τις εκλογές, οι αστροναύτες προμηθεύονται μια φόρμα στην οποία συμπληρώνουν μια φόρμα που συνιστά ουσιαστικά το ψηφοδέλτιό τους. Όπως τονίζει η NASA, το καλό με αυτή την διαδικασία είναι ότι οι αστροναύτες δεν χρειάζεται να περιμένουν στις ουρές των εκλογικών κέντρων, όμως ταυτόχρονα δεν τους δίνεται το... αυτοκόλλητο με το οποίο επιβραβεύονται συνήθως οι Αμερικανοί ψηφοφόροι στη Γη.

Η ψηφοφορία στο διάστημα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1997 και ο πρώτος αστροναύτης που έριξε την ψήφο του ήταν ο Ντέιβιντ Γουλφ.

Sponsored Box