ΔΙΕΘΝΕΣ
08/11/2016 12:37 EET | Updated 08/11/2016 12:38 EET

Σύριοι που βρίσκονται στην Ελλάδα μηνύουν την Ιρλανδία και την ΕΕ για την συμφωνία με την Τουρκία

Sooc

Μέλη δύο οικογενειών από το Χαλέπι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα μηνύουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιρλανδία με την κατηγορία ότι επέτρεψαν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Η κατηγορία αφορά κυρίως στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που επιτρέπει τις επαναπροωθήσεις μεταναστών που βρίσκονται στην χώρα μας στην Τουρκία. Το γεγονός ότι η Ιρλανδία ενέκρινε αυτή την συμφωνία παραβιάζει τις δεσμεύσεις της στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το ίδιο, σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά, συμβαίνει και με την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει υπογράψει σειρά συμφωνιών για την προστασία των προσφύγων.

Οι δύο οικογένειες τονίζουν ότι, σύμφωνα με τους όρους του Δουβλίνου ΙΙΙ, έχουν δικαίωμα να μετακινηθούν στη Γερμανία, όπου βρίσκονται συγγενείς τους. Προσθέτουν ακόμα ότι είναι παράνομη η παρεμπόδιση του ταξιδιού τους στα πλαίσια της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Οι Σύριοι που υπογράφουν την μηνυτήρια αναφορά έφτασαν στη χώρα μας τον Μάιο με μια πλαστική λέμβο. Προέρχονται από το Χαλέπι της Συρίας, μία από τις πιο πολύπαθες εμπόλεμες ζώνες της χώρας. Η μήνυση κατατέθηκε την Δευτέρα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιρλανδίας και πιθανότατα να καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Sponsored Box