ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/11/2016 08:56 EET | Updated 08/11/2016 08:56 EET

Αναθεωρεί προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ η Eurobank

Yannis Behrakis / Reuters
View of a Eurobank branch in central Athens March 11, 2015. Greece's Eurobank reported a jump in fourth-quarter losses on Wednesday as provisions for impaired credit weighed on its bottom line, while the pace of new bad debt formation was steady around third-quarter levels. REUTERS/Yannis Behrakis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS)

Αναθεωρεί προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ η Eurobank. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική μελέτη: «Σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους, η μέση εκτίμηση των οικονομετρικών μας υποδειγμάτων υποδηλώνει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας κατά περίπου 0,2% το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, με τον αντίστοιχο ρυθμό ετήσιας μεταβολής (δηλ. σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2015) να διαμορφώνεται σε περίπου +0,4%. Οι δε βραχυπρόθεσμες (προκαταρτικές) προβλέψεις των εν λόγω υποδειγμάτων υποδηλώνουν διατήρηση μικρού θετικού ρυθμού ανάπτυξης και το τέταρτο τρίμηνο του 2016, με τον αντίστοιχο ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το σύνολο του έτους να διαμορφώνεται μεταξύ -0,3% και 0,0%».

Σημειώνεται ότι η προγενέστερη πρόβλεψη της Eurobank για το 2016 ήταν -0,5% (Σεπτ. 2016). Επιπροσθέτως, η στατιστική επίδραση βάσης (carryover) στον πραγματικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται ελαφρώς θετική (περίπου 0,2 ποσοστιαίες μονάδες) το επόμενο έτος, έναντι αρνητικής επίδρασης (περίπου -0,4 ποσοστιαίες μονάδες) το 2016.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την Eurobank, εκτιμάται ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του υφιστάμενου προγράμματος προσαρμογής και η επανεκκίνηση της χρηματοδότησης του ελληνικού Δημοσίου από τους πιστωτές του επίσημου τομέα έχουν συμβάλει στη σταδιακή ομαλοποίηση του εγχώριου οικονομικού κλίματος (υψηλό 19 μηνών τον Οκτώβριο 2016) μετά τις δραματικές εξελίξεις της καλοκαιρινής περιόδου του 2015.

Κατά συνέπεια, η επιτυχής ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει σειρά θετικών εξελίξεων το αμέσως επόμενο διάστημα (όπως, π.χ. ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ από τις αρχές του επόμενου έτους), κρίνεται αναγκαία συνθήκη για τη συνέχιση της σταδιακής ανάκαμψης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας τα επόμενα τρίμηνα, σύμφωνα με την μελέτη της Eurobank.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Box